Zašto neki avioni mogu da slete po magli, a neki ne mogu

Profesor sa Katedre za za vazduhoplovna prevozna sredstva Saobraćajnog fakulteta Petar Mirosavljević rekao je za RTS da Aerodrom "Nikola Tesla" ima kategoriju 3B, što znači da avioni mogu da poleću i sleću u uslovima smanjene vidljivosti.

Navodi da je to jedna od strožijih kategorija za sletanje u takvim uslovima i da je reč o veoma rigoroznim propisima. Jedino rigoroznije od toga ja kategorija 3C.

Ipak, kaže Mirosavljević, da bi se koristila ta kategorija i avioni moraju da imaju odgovarajuću opremu.

Pored toga, posada – kapetan i kopilot – moraju da imaju u dozvolama upisanu kategoriju instrumentalnog preciznog prilaza za koji su sertifikovani i trenirani tokom obuke.

Na pitanje šta mogu da urade putnici kojima su odloženi ili preusmereni letovi, Mirosavljević je istakao Zakon o obligacionim odnosima i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju.

Ako se let preusmeri, kompanija bi morala da organizuje smeštaj putnika i transport do kanačne destinacije iz avio-karte.

Srbija je i potpisnica sporazuma o otvorenom nebu, uz zemlje EU i regiona, i taj spoarzum moraju da poštuju sve kompanije koje obavljaju saobraćaj na tom prostoru.

Profesor Mirosavljević ističe da putnici moraju da znaju da je kupovina karte zapravo potpisivanje ugovora o transportu i da je kompanija dužna da obavi taj transport s obzirom na red letenja.

Ipak, putnik mora da zahteva zbrinjavanje, odnosno mora da potražuje svoja prava. 

To se najčešće može učiniti kod predstavnika kompanija ili na samom aerodromu ukoliko kompanija nije dostupna.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike