Zašto kasni završtak radova u Dušanovoj ulici na Dorćolu

Narodna izreka da se ne kasni zato što je put dug, nego zato što nismo krenuli na vreme, važi i za prekoračenje rokova na velikom broju gradilšta u Beogradu.

Zavrešetak rekonstrukcije čeetiri bulevara, od Ruzveltove do Kalemegdana, najavljen je bio za kraj 2019. godine, a potom su rokovi pomerani nekoliko puta. Drastično je premašen rok i prilikom izgradnje pasarele kod Kalemgdana, dok radovi na Savskom trgu još traju. Kocke na Trgu republike morale su da se preslože.

Izvođači radova koji bi trebalo da su najodgovorniji jer su prihvatili rokove, uglavnom prolaze bez posledica jer se ispostavi da na terenu naiđu na mnogo toga što nije predviđeno ugovorom i projektom, a tu su često i više sile poput vremenskih prilika, pandemije. Za naknadne radove treba odobriti dodatne rokove i obezbediti novac, a to kod nas zna da potraje.

Goran Rodić iz Građevinska komore ističe da rokove za radove na infrastrukturi ne bi trebalo unapred određivati, dodajući da o tome treba da se pita struka.

"Situacioni paramtri nisu na vreme uneseni, što je kako smatra Rodić, i osnovni razlog za veliko kašenjenja završetka radova u Dušanovoj ulici.

Kao drugi razlog navodi "dugačke linije odlučivanja kod investitora". To može potrajti mesecima, ukazuje Rodić.

Prebacivanje radnika i priučena radna snaga

Nedostatak kvalifikovane radne snage jedan je od razloga što poslovi kasne.

Rodić napominje da izvođači radova ne mogu sebi da prište da im mašine i radnici stoje dok čekaju saglasnost za početak dodatnih radova. Zato se prebacuju na drugo gradilište, pa tek kad tamo obave posao, vraćaju se na prvobitnu lokaciju, navodi Rodić.

Prema njegovim rečima, investitori nemaju dovoljno radne snage da pokrivaju dva gradilišta istovremeno jer je veliki broj ljudi otišao u inostranstvo.

"Ostala je mlađa, strana i priučena radna snaga diskutabilne kvalifikacije", dodaje Rodić.

Zbog prekoračenja rokova oduzet je posao preduzeću "MB Miljković" na rekonstrukciji Slavije. Zbog zauzetosti gradskih funkcionera RTS nije uspeo da dobije odgovor na pitanje šta je preduzeto zbog kašnjenja radova na drugim gradilištima.

Zamenik gradonačelnika Bograda Goran Vesić rekao je prošle nedelje da izvođač radova u Dušanovoj kasni i iz objektivnih razloga, pošto je infrastruktura bila stara sedamdeset godina kao i zbog problema koji su se otkrivali u hodu.

Dodao je da postoje i subjektivni razlozi zbog kojih će, kako tvrdi, izvođač odgovarati po zakonu. 

Radove u gradu, naročito rekonstrukcije prometnih ulica, nije lako realizovati, ali građani koji su prinuđeni mesecima da prolaze kroz gradilišta očekuju da kašnjenja bar budu svedena na minimum.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар