Zašto jedan poljoprivrednik iz Pranjana mora da plaća tuđe kredite?

O tome da je na ime njegovog gazdinstva podnet zahtev za podsticaje za nabavku plastenika u verdnosti od 3 i po miliona dinara Miloljub Bralović saznao je kada je na njegova vrata zakucala poljoprivredna inspektorka.

 

“Ja sam pomislio da su u pitanju te umatičene krave pošto imam 15 tih matičenih krava. Ona je rekla – ne, gospodine nisu u pitanju matičene krave, ovde su u pitanju plastenici. Kaže – ti si podneo zahtev za 5 plastenika, dužine 30 metara, širine 8 metara“, kaže Miloljub Bralović, iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca.

Bralovića su navodi inspektorke začudili, jer kako kaže nikada takav zahtev nije podneo, niti je bilo šta potpisao, naročito ne 2020.godine.

“To se sve dešavalo u doba one korone kad nisam smeo da siđem u varošicu da uzmem lekove čoveče. Onda su bili oni policijski časovi i ovaj, nama starijim od 65 godina je bilo uskraćeno kretanje“, navodi Miloljub Bralović.

Na rešenje po kome je na tri godine skinut sa liste aktivnih gazdinstava žalio se, jer tvrdi da je problem nastao kada je falsifikatom označen kao podnosilac spornog zahteva. Svakodnevno predaje 150 litara mleka, pa sada od kako su mu ukinute sve subvencije trpi ogromnu štetu.

"Kad su u pitanju matičene krave i tri premije za mleko oko milion dinara to iznosi, možda i malo i više, ne znam tačno, ali tu je negde. I sad za tri godine to će da bude još ko zna koliko čoveče. I sad u ovo vreme bez tih državnih subvencija je uopšte neizvodljivo da se ovaj posao radi“, ističe Miloljub Bralović.

Bralović svoju nevinost sada dokazuje pred sudom, a iz Uprave za agrarna plaćanja, kažu, nisu u mogućnosti da ovaj slučaj komentarišu do okončanja postupka. Da do sličnih situacija ne dođe preporuka je da na administrativne stvari i sami poljoprivrednici obrate više pažnje.

“Da znaju gde su im dokumenta, da redovno ažuriraju podatke u Upravi za trezor, odnosno sada kada se novi sistem primeni e-Agrar da redovno prate i naravno da ne daju svoje lične podatke drugim licima koja bi mogla recimo na osnovu tih novih podataka i parametara da izvrše potpisivanje zahteva“, kaže Goran Đaković, analitičar.

Osmočlana porodica Bralović u Pranjanima obrađuje preko 20 hektara zemlje i stara se o 30 grla krupne stoke, pa kažu da bi bez pomoći države morali da rasprodaju stado i potraže druge izvore prihoda.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike