Zašto je varošica u Pomoravlju leti najvrelija

Na samom ulazu u Ćupriju čim pređete Moravski most dočekaće vas impozantan mural Dragoslava Mihailovića. Desetak metara odatle u moravskom parku iako je veliki hlad od drveća ali i svežina od vode, tek poneki prolaznik.

Specifičan geografski položaj i nemogućnost da svež vazduh zbog brda u okolini dođe do grada, krivci su za visoke temperature. Istočni i jugoistočni vetrovi koji leti redovno duvaju raktično stavljaju poklopac na grad tako da vreo vazduh ne može da se izvuče.

U nabavku, ali i na posao ipak se mora. Većina u kupovinu ide ranije ujutru a zbog visokih temperature koriguje se i jelovnik.

"Isključivo voće i povrće ništa drugo,doduše ovde ima piletina malo, malo neka laganija hrana i tako prolazimo", kaže jedan Ćupričanin.

U rasadniku "Norka" poznatog srpskog uzgajivača kaktusa uprkos visokim temperaturama na otvorenom je prijatno jer ima dosta zelenila. Temperatura u stakleniku dostiže i 60 stepeni.

"Ima kapitalnih primeraka,ima primeraka starih 44 godine sad su u cvetu, nije zabeleženo da u kulturi cvetaju pre 27. godine", kaže Novica Janjić, kaktusar.

Najviša temperatura u Ćupriji izmerena je 2007. godine kada je živa u termometru prešla 44. podeok. Temperatura je sada znatno niža, ali ipak svi željno isčekuju najavljeno zahlađenje i moguću kišu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар