Zašto je obnova Disove kuće i dalje mrtvo slovo na papiru

Kuća u kojoj je rođen veliki pesnik 1880. godine nalazi se u centru Zablaća. Porodica Petković naizmenično je živela ovde i u Čačku, a Disov otac Dimitrije kuću, koja je bila i mehana, prodao je 1895. godine. Naslednici tadašnjih vlasnika i danas koriste veći deo kuće koji je u dobrom stanju.

Međutim, četrdestak kvadrata deli više od deset vlasnika i naslednika. Zbog nebrige prostor je potpuno zapušten, a krov preti da se potpuno sruši. Da se uredi, pokušavali su i neki meštani.

Među njima i Rade Radmilac, meštanin Zablaća, koji živi blizu Disove kuće. Kaže da se sporan deo urušava, već decenijama.

Rade Radmilac kaže da je to "kuća strave i užasa, a ne Disova". Ispričao je da su se ove zime srušila dva reda crepa, pa uveče kada se to dogodi ne znaš da li je to zemljotres ili šta se uopšte dešava.

"Mi smo pokušavali dosta puta da to poguramo sa mrtve tačke i to sve. Međutim, i dalje to stoji na nuli. Ja ovom prilikom apelujem i na sve strukture, bilo da je to opštinska, bilo republička, na sve građane moga sela da se svi uključimo, apelujem da sklonimo, da napravimo. Ovo je ipak neka uspomena koja može da bude, a ne da nam bude jedno najveće ruglo", rekao je Rade Radmilac.

Iz mesne zajednice pored obnove dela kuće inicirali su da se čitav kompleks uredi i napravi spomen-soba posvećena velikom pesniku.

"Da tu kuću posećuju učenici širom Srbije, znači da se organizuju ekskurzije i da dobije  turistički karakter, a samim tim da se na taj način i odužimo Vladislavu Petkoviću Disu. Ostalo je za sada mrtvo slovo na papiru. Dosta sastanaka, gradsko rukovodstvo je obećalo da reši taj problem da se sa naslednicima dođe do dogovora o otkupu, za sada još uvek ništa nije a davno je već trebalo da to bude završeno", kaže Miodrag Erić iz Saveta MZ Zablaće.

Rešavaju se imovinsko-pravni odnosi sa naslednicima

Vladinom odlukom iz 2019. godine da se Disova kuća proglasi znamenitim mestom utvrđene su i mere zaštite kako na objektu tako i u okolini.

Prva mera je rekonstrukcija zgrade na osnovu rezultata arhitektonskih istraživanja i analogija sa drugim objektima istog tipa. Iz gradske uprave navode da rešavaju imovinsko-pravne odnose sa naslednicima kuće.

Vladan Milić, zamenik gradonačelnika Čačka, rekao je da je inspekcijska služba izlazila na teren i stavila zabranu na dalje korišćenje i prepravke na kući.

"Mi smo predali pravobranilaštvu postupak, ima više vlasnika, devet valsnika se nalazi u drugom postupku u Užicu, čekamo rezultate. Problem je što vlasnici ne mogu da se dogovore u saradnji sa gradom da li bi prodali gradu ili bi sa gradom zajedno učestovali u sanaciji objekta", ukazao je Milić.

Koliko će inspekcijska rešenja ubrzati početak rekonstrukcije dela Disove kuće, ostaje da se vidi. Očigledno je da vremena za rekonstrukciju objekta u ovakvom stanju, nema previše.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар