Zašto će studenti u Čačku po znanje ići na fakultet, ali i na rad kod poslodavca

Prvi prijemni ispit za novi studentski program. Za mesto budućeg brucoša konkurišu i neki od maturanata Mašinsko saobraćajne škole koji su završili dualni smer – modni krojač. Među njima je i Jana Đokić.

 

"Imali smo dve opcije. To je test znanja i stručni test. Ja sam se opredelila za taj stručni zato što imam više iskustva vezano za to, jer je to nešto što smo mi učili u srednjoj školi. To su u suštini predmeti na primer od tehnologija odeće, materijala. I to su stvari koje smo mi učili na praksi", kaže Jana Đokić, budući student.

Studijski program Odevno inženjerstvo i dizajn traje tri godine. Nastao je na inicijativu privrednika iz tekstilne industrije koja u čačanskom kraju zapošljava više od 2.000 ljudi.

"Shvatili smo da je nužno neophodno kompanijama da dobijemo mlade obrazovane kadrove. Kadrove koji će po završetku svojih studija zaposliti se u našim kompanijama. Doneće inovativnost i doprineti boljem kvalitetu i povećanju konkurentnosti naših kompanija na tržištu", očekuje Boro Radoičić, član Saveta poslodavaca Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Studenti koji se upišu po dualnom modulu, znanja će sticati na fakultetu Tehničkih nauka, ali i kroz praktičan rad kod poslodavca.

"Tri dana će provoditi kod poslodavaca i imaće određene benefite za to. Ono što privreda očekuje jeste da zbog nedostatka upravo tih kadrova u doglednom periodu svi oni koji se pokažu kao najbolji dobijaće posao odmah po završetku studija", poručuje Nataša Cvijović, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Budući strukovni inženjeri tehnologije, između ostalog, moći će da primene stečena znanja i upotrebom savremenih softvera i novih tehnologija, kako u dizajnu i izradi odeće, tako i u upravljanju procesom proizvodnje u svim fazama.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар