Zapušteni Domovi kulture, opasnost vreba od dotrajalih instalacija

Sala Zadružnog doma u centru sela Banatski Despotovac više ne može da se koristi. Posle požara ostali su samo zidovi. Meštanin Sava Avramović procenjuje da je šteta totalna.

Avramović ističe da je preko hiljadu kvadrata korisnog prostora uništeno. "Uništena su dva kafića i lovački dom", dodaje Avramović.

Objekat je nakon privatizacije lokalnog poljoprivrednog preduzeća promenio vlasnika. U Banatskom Despotovcu predlažu da se uz dogovor sa vlasnikom o Domu ponovo pobrine lokalna vlast i da se pokrene akcija rekonstrukcije.

Miloš Soro iz Asocijacija za razvoj Banatskog Despotovca smatra da je vlasnik spreman da ovbjekat prepusti lokalnoj samoupravi.

"Verovatno nema nikakav interes, pogotovo sad kada je to bezvredno", navodi Soro.

Pre pet godina su u susednoj opštini Žitište napravili analizu stanja jedanaest domova kulture. Većina je bila za rušenje, ali je doneta odluka da se rekonstruišu. Preostalo je da se još uradi objekat u Ravnom Topolovcu.

"Ono što je posledenje rađeno su Dom kulture u Česteregu, Dom kulture u Banatskom Karađorđevu i Žitištu, koji su kompletno renovirani, ukazuje zamenik predsednika opštine Žitište Đorđe Žuža.

Dodao je da je poseba pažnja posvećena radovima na elektroinstalacijama, pošto, kako je rekao, upravo zbog nepredviđenih situacija.

Poslednjih godinu dana ovi objekti se manje koriste, jer zbog korone nema programa. U Sektoru za vanredne situacije navode da upravo zbog toga treba povećati kontrolu višenamenskih seoskih objekata.

Goran Marjanović iz Odseka za vanredne situacije PU Zrenjanin podseća da je vlasnik objekta dužan da instalaciju ugrađenu održava u ispravnom stanju i da periodično ispsituje, kao i  instalacija za dojavu i gašenje požara.

Da nije jednostavno ni brzo obnoviti Dom kulture, svedoči i primer u selu Lukićevu. Plafon u sali je pao 2008. potom se desio i požar. Prošle godine je završena rekonstrukcija, a za 12 godina uloženo je u radove oko 22 miliona dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар