Zaplenjeno gotovo 150.000 evra na prelazu Preševo, novac sakriven po džepovima i torbicama

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil "mercedes benc" nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji sam putovao 72-godišnji državljanin Severne Makedonije.

Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, putnik je rekao da nema ništa sem ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca.

Međutim, kada je automobil izdvojen za detaljan pregled, carinici su najpre u džepovima jakne, bačene na zadnje sedište, pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra.

Potom je neprijavljeni novac otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta.

Nakon prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra.

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku.

Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto, u korist državnog budžeta.

Uprava carina naglašava da je preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra, a da se sume iznad ovog iznosa moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca.

Najčešći razlog zbog čega putnici to ne čine je sporno poreklo velikih novčanih suma koje nose u gotovini i kriju, čime krše propise i rizikuju da im novac bude oduzet.

Podsećaju da je 3. juna u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra u cilju efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар