Zapad osuđuje potez Rusije: Odbacujemo nelegalnu rusku aneksiju četiri oblasti u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Luganske, Donjecke, Zaporoške i Hersonske oblasti, u kojima je održan referendum, Ruskoj Federaciji.

Gardijan je preneo da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da je ta zemlja formalno podnela zahtev za članstvo u NATO. 

Evropski lideri su osudili potez Rusije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji nelegalno i dodala da će okupirane teritorije ostati deo Ukrajine.

Oglasio se i Evropski savet. U saopštenju se navodi da odbacuju, kako su naveli, "nelegalnu rusku aneksiju". 

"Snažno odbacujemo i osuđujemo nelegalnu rusku aneksiju Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini. Namernim podrivanjem međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i očitim kršenjem osnovnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, suštinske principe koji su sadržani u povelji UN i međunarodnom pravu, Rusija dovodi u opasnost globalnu bezbednost", poručuje se u saopštenju.

Premijer Holandije Mark Rute poručio da ta zemlja neće prihvatiti "rusku aneksiju ukrajinskih oblasti".

"Holandija nikad neće priznati tu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima", rekao je Rute novinarima u Hagu. 

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske osudilo je potpisivanje sporazuma Rusije o aneksiji četiri ukrajinska regiona i pozvalo na povećanje vojne podrške Kijevu i dodatne sankcije.

"Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nezakonite akte ‘priznanja nezavisnosti’ i ‘inkorporacije’ u sastav Ruske Federacije delova ukrajinskih regiona Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja", navodi se u saopštenju MSP-a Poljske.

Potez Rusije je osudilo i grčko ministarstvo spoljnih poslova, nazvavši odluku "nelegalnom" i kršenjem međunarodnog prava. 

Britanski Forin ofis saopštio je da je pozvao ruskog ambasadora u Londonu na razgovor, preneo je Rojters. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike