Zaostavština Šabana Bajramovića u novom dokumentarnom filmu o životu kralja romske muzike

Snimanje novog dokumentarca o Šabanu Bajramoviću inicirali su saradnici i prijatelji iz njegovog orkestra Crne mambe. Film traje 43 minuta i sagovornici su uglavnom ljudi sa početka Šabanove karijere.

"To je bio jedan moj dug moralni, prema Šabanu, prema Nišu, prema mojim Crnim mambama i prema mojoj organizaciji", kaže Nebojša Saitović, orkestar Crne mambe.

Iako je Šaban napisao više od 700 pesama, autori su u filmu želeli da izaberu desetak najvažnijih. Kroz razgovore o muzici otkrivali su se i novi detalji iz njegovog života.

"Mi smo mislili da znamo mnogo toga o Šabanu, a onda su oni rekli neke fantastične stvari tipa da su ga čekali Džipsi kingsi u Parizu, pošto su ga pozvali na svoj koncert, on je pošao na taj koncert, ali je završio na nekoj svadbi u Nemačkoj, to je neverovatno", navodi Marko Smiljković, novinar.

Neverovatan je i Šabanov životni put od Golog otoka do kralja romske muzike, od narodne muzike do džeza:

"To je čovek vanzemaljac, mnogo lepih trenutaka sam u životu proveo sa njim, mnoge noći, mnoga jutra, putovali smo po celom svetu, ja sam brinuo o njegovim nastupima", ističe Radovan Sarić, menadžer Šabana Bajramovića 2000-2005.

"Emocije su mnogo velike, godine su prošle, on još živi i mi kao orkestra ne dozvoljavamo da to izbledi i nadgrađujemo", navodi Nebojša Saitović, orkestar Crne mambe. 

Šaban Bajramović je tokom karijere snimio 20 albuma i 50 singlova, a njegovo izvođenje pesme „Đelem đelem" izabrano je za himnu svih Roma sveta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike