Zakon o nestalim bebama u parlamentu, ima li nade za roditelje

Posle godina čekanja predlog zakona o nestalim bebama je u Skupštini, ali ne uliva nadu roditeljima koji decenijama tragaju za istinom.

"Mi tražimo njegovo povlačenje, on nas neće dovesti do naše dece", kaže Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja.

Iz resornog ministarstva podsećaju – Nacrt zakona bio je na javnoj raspravi tri godine i kao predlog upućen je Skupštini 2016. Iz procedure je povučen po formiranju nove Vlade koja je dodala dva amandmana kako bi se unapredio tekst zakona.

"Podsećamo da je Savet Evrope dao mišljenje o Nacrtu zakona, a zatim i pozitivnu ocenu nakon što je tekst usklađen sa preporukama tog tela. Potrebno je imati u vidu i da je poslednja verzija teksta zakona dodatno usaglašena sa predlozima roditelja i nevladine oragnizacije Jukom", navodi Ministarstvo pravde.

Katarina Golubović iz Jukoma kaže da je pristajanje na bilo kakave amandmane na ovakav predlog zakona u suprotnosti sa mišljenjima ovde okupljenih udruženja.

"Može li neko da razume patnju i bol roditelja za detetom koje sada ima 30, 40 i 50 godina. Mrtvo dokaz, živo dokaz gde je, sa krajnjim epilogom DNK analizom. Neću to da ostavljam potomcima u nasleđe i neću da mi sudija po sramnom Zakonu po članu 21 kaže da ne može da se utvrdi status mog deteta i da mi za to izda rešenja", kaže Radojka Pantelić iz Beogradske grupe roditelja.

U članu 21 predloga Zakona piše:

Ako ne mogu da se utvrde činjenice koje objašnjavaju šta se sa nestalim novorođenim detetom dogodilo, sud rešenjem konstatuje da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta. Sud je dužan da odredi koji organ, organizacija ili ustanova je odgovorna za nestanak novorođenog deteta.

Postupke će, kažu u Ministarstvu pravde, voditi specijalno obučene sudije.

"Oni uspostavljaju mehanizme da čisto tu pravnu priču formalno zatvore da donesu neke svoje odluke i kažu, evo mi smo uradili i ide se na tu naknadu štete bez bilo kakave mogućnosti da se utvrdi istina", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

Advokat Danilo Ćurčić kaže da se pod reflektorima javnosti treba utvrđivati ono što se zaista dešavalo.

"Mi imamo jedan veliki problem vezan za zastarelost, ograničenje u vidu nemogućnosti krivičnog gonjenja u nekim slučajevima", istakao je Ćurčić. 

Beogradska grupa roditelja se nada da će do kraja novembra ipak dobiti poziv za javno slušanje o Zakonu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike