Zajednički nastup na trećim tržištima zajednički benefit za regionalni turizam

Prevazilaženje postojećih stereotipa osnov je za povezivanje naroda na zapadnom Balkanu. Iako turisti sami zaobilaze prepreke, njih je potrebno institucionalno i administrativno ukloniti i stvoriti zajedničko tržište.

"Najvažnija stvar je kako da ukinemo barijere među nama. Zbog pandemije komšije su putovali po Zapadnom Balkanu ali ne i dalje. To međutim nije naš pravi cilj, već kako da uklonimo barijere i napravimo od Balkana dobro mesto i atraktivnu destinalciju na globalnom nivou", poručila je Majljinda Bregu iz Regionalnog saveta za saradnju

"Ekonomija, zajednički benefit u budućnosti, zajednička kultura, zajedničko istorijsko nalseđe, turistička ponuda, nastupi na trećim tržistima zejednički, to je ono što može doneti benefit kako našim građanima, tako i našim malim ili srednjim preduzećima, turističkim radnicima", smatra ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U okviru Cefte je već pokrenuta inicijativa za uzajamno priznavanje licenci turističkih radnika i turističkih vodiča.

I u Albaniji su za turističko objedinjavanje. Nemaju iskustva kao u Srbiji ili Crnoj Gori, ali su spremni da uče i sarađuju.

"Imamo sjajne mogućnosti da kreiramo zajedničku platformu, zajednicki nastup i promovišemo jedni druge. Dan kada budemo promovisali jedni druge, promovisali sami sebe toće dati velike mogućnosti za razvoj turizma na Balkanu. Za turiste koji dolaze sa delikih destinacija kao što je Azija mislim da imamo sjajnu mogućnost ako promovišemo region zajedno", istakla je ministarka Turizma Albanije Mirela Kumbaro.

U Turističkoj organizaciji Srbije već imaju iskustva u zajedničkim nastupima za zemljama regiona. Očekuju turiste iz Azije i drugih delova sveta, ali su svesni i postojećih prepreka.

"Ono što takođe zna da bude izazov je pristupnost destinacijama. Tako da sada zaista sa sve boljom putnom infrastrukturom, sa sve jačom turističkom privredom mi verujemo da ćemo imati i više zajdničkih turističkih proizvoda. Zato privreda je ta koja turustičke prozvode treba da zajednički kreira a naše je da promognemo privredama da se povežu i da postanu dalji partneri u daljim aktivnostima", kaže ditektorka TOS Marija Labović.

Bogat istorijom i tradicijom, prirodnim bogastvima, morima, rekama, jezerima, banjama i planinama, u svojoj turističkoj ponudi Balkan ima veliki potencijal verskog i kulturinog turizama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike