Zaječarski folklorni ansambl „Koreni“, čuvar tradicionalnih igara

Nastup folklornog ansambla iz Zaječara u Poljskoj ostaće upamćen kao najbolji, ali je doček pri povratku bio nezaboravan. Roditelji i prijatelji uz trubu Bokana Stankovića iz orkestra za "Svadbe i sahrane", priredili su folkloristima veče iz snova. A kad su se emocije stišale, potražili smo ih u vežbaonici i zamolili za prve utiske.

"Ovo je bilo jedno neverovatno putovanje koje je donelo sasvim novo iskustvo, mi do sada nismo imali prilike da putujemo tako daleko i zaista je bilo sjajno. UPoznali smo puno novih ljudi, sklopili mnoga prijateljstva," kažu folkloraši.

U konkurenciji desetak zemalja Evrope koje neguju folklor kao „tradicionalnu umetnost, Zaječarci su oduševili spletom igara i koreografijom.
 "Stručni žiri, koji je veoma kompetentan,  na neki način je u nama prepoznao taj poseban  umetnički doživljaj igre, kako su oni nazvali tu ekspresiju u interpretaciji izvođača. Zaista, tu je raznolikost i bogatstvo ritmova svega što čini našu nematerijalnu kulturnu baštinu. I to je, na neki način, opredelilo njih same da donesu jednoglasnu odluku," objašnjava Perislav Ducić, koreograf.

Centar za tradicionalne umetnosti "Koreni", kako kažu, neće spavati na lovorikama. Početkom oktobra vršiće se upis novih članova i pripremati nove programske jedinice za, repertoar, jer ansambl svakako treba podmladjivati.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар