Zahtev crkava i verskih zajednica za rešavanje problema verske nastave

U saopštenju SPC navodi se da su poglavari crkava i verskih zajednica poslali zajedničku poruku predsedniku Aleksandru Vučiću, predsedniku Skupštine Ivici Dačiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branku Ružiću.

Potpisnici zajedničke poruke su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Kirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-l-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel.

Oni apeluju na sve relevantne institucije u državi da se trenutni status Verske nastave u školskom sistemu što pre izmeni.

Kako se napominje, izražavaju čvrstu nadu i dobru veru da će crkve i verske zajednice zajednički sa državom Srbijom, po ugledu i praksi iz vremena kada se Veronauka vratila u učionice, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave u celosti i konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete.

Patrijarh Porfirije i predstavnici crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da Veronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta.

Takođe, predložili su da se izbor između Verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši na početku prvog i na početku petog razreda osnovnog obrazovanja, kao i na početku prvog razreda srednjeg obrazovanja.

Roditelji đaka da biraju između veronauke i alternativnog predmeta

Smatraju da zakonom treba da se predvidi da se roditelji, odnosno staratelji učenika osnovne škole i đaka srednje škole, opredeljuju između Verske nastave i nastave alternativnog predmeta posle prve ili druge nedelje školske godine tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i nastavnika iz oba predmeta.

Poglavari crkava i verskih zajednica predlažu i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme.

Ističu da je to u neraskidivoj vezi sa pravom crkve, odnosno verske zajednice, da povuče iz nastave veroučiteljicu ili veroučitelja koji je na njen predlog imenovan, ukoliko njen ili njegov rad u školi, ili postupci u zajednici izvan škole, nisu u saglasnosti sa verskim učenjem te crkve, odnosno verske zajednice.

Predlaže se i da crkve i verske zajednice imaju mogućnost da vrše samostalno nadziru ostvarivanje Verske nastave u pogledu njene saglasnosti sa sopstvenim verskim učenjem.

“Smatramo da celina predloženih rešenja predstavlja sveobuhvatan model koji u punoj meri obezbeđuje poštovanje pojedinačnih i kolektivnih verskih prava i pune ravnopravnosti svih građana u Srbiji, po ugledu na rešenja konfesionalne veronauke u Evropskoj uniji", dodaje se u saopštenju SPC-a.

Napominjemo da bi se samo zajedničkim radom državnih institucija i tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji na konačnom rešavanju problema sa položajem nastave Veronauke, predavača i uređenja nadzora u obrazovnom sistemu Republike Srbije dugoročno doprinelo opštem dobru srpskog društva i prosvete“, navodi se među predloženim rešenjima, čiju je sadržinu u saopštenju objavila SPC.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар