Zaharova: Optužnicu zbog posledica NATO bombradovanja trebalo podići ranije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da će Rusija ukoliko udruženje „Osiromašeni uranijum“ bude tražilo pomoć oko tužbe protiv NATO-a zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom, razmotriti tu molbu.

Zaharova je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekla da je to nešto što Srbija treba da uradi i da će, ukoliko od Rusije bude tražena pomoć, to svakako razmotriti.

Ona je kazala i da je tužba morala ranije biti podignuta.

Zaharova je podsetila da su neki od pripadnika NATO podneli tužbe zbog sumnje da su oboleli zbog korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja, a da žrtve to još nisu učinile.

„Onaj ko je izvršio agresiju i vojnici NATO koji su se nalazili u Srbiji već su podigli optužnice i čak dobijaju kompenzaciju. Zamislite kakav je to apsurd da agresor dobija kompenzaciju, a žrtva ne dobija ništa“, rekla je Zaharova.

Inače, prve tužbe srpskih građana obolelih od karcinoma protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju osiromašenim uranijumom treba očekivati krajem septembra i početkom oktobra, najavio je ranije predsednik Udruženja građana „Osiromašeni uranijum“ Sveto Nogo.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike