Zagreb uputio protestnu notu Italiji zbog spomenika D‘ Anuciju u Trstu

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’ Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra", navodi se u saopštenju.

Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima.

Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Inače, grupa italijanskih neofašista je povodom današnje godišnjice razvila sinoć trobojku Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati u Rijeci.

To je ranije danas potvrdila riječka policija, koja je zastavu uklonila jutros. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palati, predstavljaju provokaciju, saopšteno je iz policje.

Takođe, policija je jutros ispred Guvernerove palate zatekla dvojicu italijanskih državljana starosti 19 i 20 godina sa istom zastavom, manjih dimenzija.

Obojica su privedena i sankcionirana na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike