Zaglavljeni u Singapuru, neobična spasilačka misija novozelandske mornarice

Zbog zdravstvenog stanja dvoje spasenih nisu mogli da odlete na Novi Zeland, a njihov sve manji bankovni bilans otežavao je boravak u Singapuru.

Prema dokumentima objavljenim u skladu sa Zakonom o zvaničnim informacijama, misija je organizovana nakon što se savetnik Visoke komisije Novog Zelanda u Singapuru zauzeo u ime para, rekavši da je njihov položaj "veoma jedinstven" i da se plaši "da bi se situacija u kojoj su se našli mogla da postane i gora".

Par, je dobio posebno izuzeće da putuje na brodu Kenterberi, na kom se u to vreme vršilo renoviranje u Singapuru. Brod je napustio Singapur u novembru 2021. Putovanje je trajalo 19 dana, što znači da par nije morao u karantin po dolasku na Novi Zeland.

Objavljeni vladini mejlovi pokazuju zabrinutost da bi misija mogla da stvori nezgodan presedan. Međutim, jedan zvaničnik je napisao da "to nije evakuacija [Novozelanđana] iz jugoistočne Azije kao iz Denkirka".

"Ako uspostavimo presedan u kojem se ljudi koji ne mogu da lete nađu na mestu gde se nalazi brod [mornarice], koji ide za [Novi Zeland], sa raspoloživim prostorom i medicinskim osobljem na brodu, mogu da živim sa tim", naveo je zvaničnik u odvojenom mejlu.

Ministarstvo spoljnih poslova Novog Zelanda je navelo da je slučaj podrazumevao "veoma specifičan i neobičan splet okolnosti" i odbilo je da da više komentara.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike