Zagađenost vazduha sve veća, a Zavod u Beogradu kaže da je kvalitet „prihvatljiv“

Beograd i mnogi gradovi Srbije danima imaju neke od najviših indeksa zagađenosti vazduha. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, magle i odsustva vetra štetne čestice se sve više skupljaju, ne odlaze visoko u atmosferu, već se zadržavaju blizu tla.  

Prema poslednjim merenjima portala Er vižual, vazduh u Beogradu je "nezdrav". Indeks zagađenosti je 167, što znači da se građanima preporučuje nošenje zaštitnih maski.

Najveću koncentraciju štetnih čestica pokazuju merne stanice u Starom gradu i na Novom Beogradu.

Prema merenjima ovog portala, nezdrav je vazduh i u Valjevu, Kosjerću, Kragujevcu i Nišu.

Da vazduh u Beogradu i širom Srbije nije kvalitetan, pokazuju i podaci respektabilnog portala waqi.com koji meri zagađenost vazduha na globalnom nivou.

Vazduh se ocenjuje kao "nezdrav" na mernim stanicama Stari grad, Novi Beograd, Valjevo, Beočin, Smederevo, Niš.

Danas poslepodne je Novi Beograd ušao u ljubičastu zonu – bio je u kategoriji "veoma nezdrav", a koncentracija štetnih PM-2,5 čestica bila je rekordnih 202 nanograma po kubnom metru.

Inače, portal waqi.com generiše i pokazuje podatke koje prikuplja srpska Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u okviru Agencije za zaštitu životne sredine.

I Agencija kvalifikuje kao "jako zagađen" vazduh u Beogradu, merna stanica Stari grad, Pančevu, Valjevu, Kosjeriću, Boru, Nišu.

Kada je vazduh u kategoriji "jako zagađen", njegov (ne)kvalitet utiče na celo stanovništvo. Ne preporučuje se provetravanje prozora, treba izbegavati fizičku aktivnost napolju i treba nositi maske. 

Najveću štetu nanose PM-10 i PM-2,5 čestice, koje ulaze i kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća i otežavaju normalnu razmenu gasova.

Nasuprot podacima Agencije za zaštitne sredine su podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koja ocenjuje da je kvalitet vazduha u gradu "prihvatljiv".

To znači da se ne očekuju efekti po zdravlje zdravih osobe već samo kod osetljivih grupa – dece, starih , osoba sa oboljenjima srca i pluća.

Prema najavama meteorologa, lakše ćemo disati kada dune vetar i vazduh malo procirkuliše. Pobošljanje se, međutim, očekuje tek posle 20. januara. Do tada, pratite preporuke i savete lekara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike