Zaev: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom o imenu

Od sedam pitanja o kojima se razgovara, samo dva su ostala nerešena, a reč je o pitanju da li će u imenu biti sadržana geografska odrednica i kako će se ono koristiti u međunarodnim odnosima, a kako za domaću upotrebu.

Ovo drugo je, kako je rekao Zaev, za makedonsku stranu novo.

"Smatramo da je potrebno razlikovati ono što je za međunarodnu od onog što je za domaću upotrebu", rekao je Zaev, koji smatra da Ustav ne treba menjati i da to ne bi trebalo da ima uticaj na stav Grčke.

Za Grčku je, kaže, problematično i pitanje identiteta i jezika, ali je dodao da Atina ima razumevanja za mekedonski identitet.

Što se državljanstva tiče, Zaev kaže da će ono biti u saglasnosti sa novim imenom.

"Verovatno bi bilo: građanin Severne/Gornje/Vardarske ili slično", naveo je makedonski premijer.

Ponovio je da će nakon dogovora biti održan referendum o tom pitanju, ali da još nije definisano da li će to biti odmah nakon konačnog rešenja ili neposredno pre ulazak u NATO i EU.

U svakom slučaju, kaže, i održavanje referendum je bitno, jer su za njega potrebne određene pripreme i postoje rokovi.

Zaev je naveo i da po pitanju referenduma ima nesaglasnosti unutar koalicije, odnosno sa albanskom partijom DUI, Allija Ahmetija.

DUI se, kaže, protivi održavanju referenduma, a kako je objasnio zamenik premijera Bujar Osmani, razlog je strah da bi ovaj način mogao da otvori prostor za uticaj sa strane.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike