Zadušnice na KiM, groblja zarasla u korov, tragovi polomljenih spomenika

Groblje je uoči duhovskih zadušnica delimično očišćeno, a gradske vlasti veći deo groblja i dalje ostavljaju zaraslo u korov. Porušeni spomenici i dalje svedoče o vandalizmu tokom protekle dve decenije.

Na Kosovu i metohiji gotovo da nema pravoslavnog groblja u većim sredinama, a da je ostalo zaštićeno a nadgrobni spomenici neporušeni.

Slika groblja u Prištini identična je i u Mitrovici, Đakovici, Gnjilanu, Peći, Prizrenu.

Prištinski paroh Staniša Arsić pozvao je danas raseljene da na zadušnice obiđu grobove svojih pokojnika, jer iz godine u godinu to sve ređe čine.

"Apelujem na naše vernike koji su silom prilika odseljeni i raseljeni iz Prištine da zadušnice budu dani kada će oni obići ovu svetinju – groblje, njihove pretke, njihove grobove, napominjem da sve ono što oni sada u Prištini imaju to je ostavština njoihovih predaka. Zato i treba da dođu, da obiđu grobove, pomole se za njih i upale sveću tri puta godišnje", kaže Staniša Arsić, prištinski paroh.

Nažalost, kaže paroh, naš apel ne dolazi do ušiju svih. 

"I kao što vidite da ih je mali broj ovde, njih desetoro, a trebalo bi da bude najmanje na stotine da obiđu svoje grobove i upale sveću za svoje pokojnike", rekao je paroh.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike