Za unapređenje vladavine prava u regionu 40 miliona evra

Više od 200 predstavnika vlasti, civilnog sektora i eksperata u Skoplju okupljenih oko unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije, diskriminacije, a ovoga puta i slobode medija i izražavanja. Cilj programa je usaglašavanje sa standardima EU.

"Stalo nam je do ovog regiona. Iskoristili smo najbolje instrumente da bi podržali vaše reforme. Na usaglašavanje standarda u oblasti vladavine prava radićemo kroz dijalog i stalne konsultacije, što nije uvek lako, ali to vodi do važnih odluka u interesu vašeg puta ka EU", istakla je Verena Tejlor iz Saveta Evrope.

U prvoj fazi "Horizontalnog instrumenta", 25 miliona evra slilo se u vladavinu prava u regionu. U Srbiji je finansirano sedam projekata. 

"U Srbiji, otvaranje kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima jedan je od konkretnih rezultata, a radi se i na slobodi izražavanja i medija", kaže Kolin Volf iz Evropke komisije. 

Značajan podsticaj zemlji domaćinu je očekivana odluka o otvaranju pristupnih pregovora. 

"Makedonija je poboljšala uslove u zatvorima, 80 odsto osoblja se usavršavao, usvojen je novi zakon, a u policiji poboljšana unutrašnja kontrola", kaže Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije. 

Obiman je posao do 2022. godine, kada se druga faza projekta završava. Četrdeset miliona evra u naredne tri godine biće utrošeno u 40 aktivnosti u zemalja a Zapadnog Balkana i Turskoj. Očekuje se da zemlje sarađuju u interesu evropskih integracija i ekonomskog napretka. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike