Za samo sedam dana stradalo 17 mladih, uzrok brza vožnja i alkohol

Vozače očekuju promenjivi vremenski uslovi, pa treba biti oprezan, naročito prilikom naglog kočenja. Svi putni pravci na koridorima su prohodni i zastoja nema.

Na pojedinim mestima ima radova koji su propisno obeleženi i tu treba usporiti, jer se saobraćaj račva u nekoliko saobraćajnih traka, pa i u suprotnom smeru.

Uslovi za vožnju su pravi jesenji i ne treba čekati da bi se na vozilo montirale zimske gume.

Već sada zaustavni trag pri ovakvim uslovima, kada ima dosta blata i lišća na drumu, povećava se za 30 metara. Zato stručnjaci preporučuju da se zimske gume montiraju što pre.

Za vreme novogodišnje noći desilo se 114 udesa u kojima je jedna osoba izgubila život, a tokom samo sedam dana decembra na putevima u Srbiji je poginulo 17 većinom mladih osoba, starosti između 19 i 25 godina.

Glavni uzroci su preterano konzumiranje alkohola ali i psihoaktivnih supstanci, neiskustvo i želja za dokazivanjem na putu.

Iz MUP-a poručuju da će još više kontola biti za Božić, bez obzira na sve navike koje imaju naši vozači.

"Alkohol i volan ne idu zajedno, mnogo je jeftinije uzeti taksi, mnogo je jeftinije prenoćiti negde, mnogo je jeftinije od novčanih kazni za alkohol, a da ne pričamo o tome da ako skrivite saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola – da ćete platiti svu štetu koja nastane, a ona se meri milionima dinara", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Što se tiče graničnih prelaza, na bitnijim putnim pravcima nema gužve, osim sa Mađarskom.

Mere koje se uvode zbog novog soja virusa polako zatvaraju granice, a i kod nas se posle proslava povećava broj obolelih. Pre polaska na bilo koji put treba kontaktirati sa ambasadama zemalja kroz koje idete, a isto tako i sa ambasadom zemlje u koju idete.

Morate imati svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, a neke od zemalja Evrope su u potpunom "lok daunu", tako da vam ni vakcine i preležan kovid neće puno značiti.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике