Za porodice nastradalih rudara u rudniku Soko pristiže pomoć

Izgubili su nenadoknadivo. U najtežim trenucima našli su im se na mnogo načina i prijatelji i sasvim nepoznati ljudi, i država, kompanije, udruženja. Među ženama čiji suprug 1. aprila nije izašao iz jame – Dragana kojoj sati i dani prolaze u brizi o bebi i gledanju zajedničkih fotografija.

"Sve te poruke i pozivi, i da se neko seti, u ovom trenutku, znači. Bojana ne može niko da mi vrati niti Lavu oca. Ali, hvala svima što su izašli u susret", kaže Dragana Jovanović iz Aleksinačkih rudnika.

Najbliže izlazu iz jame, po priči preživelih, bio je Darko koji je međutim ostao kako bi pomogao kolegama. Brat, takođe rudar, tog jutra trebalo je od njega da preuzme smenu.

"Ja samo ne želim da se zaborave kao rudari. Znači da se pamte. I da se pamte ljudi koji su im pomogli. Nikome nije za novac", navodi Dalibor Zlatković iz Aleksinca.

Ipak, kako bi u teškom periodu imali brigu manje, država je uplatila svim porodicama po milion dinara. Preduzeće Resavica po tri mesečne plate i troškove sahrana. Opštine, uz razne dobrovoljne akcije, i po 200 hiljada dinara – Aleksinac za 6, Sokobanja za 1 porodicu. Briga tu ne prestaje.

"Trudimo se da obezbedimo posao deci koja su završila školu u Javnom preduzeću u skladu sa njihovom strukom, a deci koja idu u školu stipendije do završetka školovanja", kaže Aleksandra Ivanović Mijatović, pomoćnik direktora JP PEU Resavica.

"Gledaćemo da rešimo stambeno pitanje porodice, pošto stanuju privatno, i poslovno pitanje, odnosno da zaposlimo suprugu poginulog rudara", kaže Dr Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, a Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac naglašava: "I u narednom periodu mogu da se obrate lokalnoj samoupravi za bilo koju vrstu pomoći – da li zapošljavanje ili materijalna pomoć, tu smo za njih i na dalje."

Humanitarna organizacija "28. jun" sakupila je za svku porodicu po milion i sto hiljada dinara.

"Posetili smo sve porodice i posećujemo sve porodice, redovno smo u kontaktu, brinemo za njih", navodi Maria Daniela Grubor iz organizacije "28. jun".

Nesreća se, kažu u Resavici, dogodila i pored svih mera bezbednosti, kakav je savremeni dispečerski centar iz kog se 24 sata prate gasno-ventilacioni parametri u jami. Kobne noći metan je dektovan, ali nije bilo vremena za reagovanje.

"Opseg merenja bio veoma kratak i da je za 2-3 sekunde sa dozvoljene koncentracije metana od 1,5 odsto dostigao cifru od 94 odsto", kaže Branko Đukić, izvršni tehnički direktor JP PEU Resavica.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu nema novih informacija o uzroku nesreće, čeka se izveštaj eksperata Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu o eventualnim nepravilnostima i bezbednosnim propustima. U rudniku Soko iskopavanja su zaustavljena. Rudari se polako vraćaju na posao u druga okna, većina uz bojazan, ali, kažu, takav je rudarski hleb.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike