Vulin u Banjaluci: Nikakva vojska neće stati između RS i Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Banjaluci da podržava odluku srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da odbije zahtev za raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migrantske krize rekavši da nikava vojska neće stati između Republike Srpske (RS) i Srbije.

„Ne može biti oružja kada Srbi odlučuju o tome, da stoji između Srba sa jedne i sa druge strane Drine. Mi priznajemo teritorijalni integritet BiH, mi smo jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, ali RS je uvek bila i jeste i biće spoljnopolitički prioritet Srbije“, rekao je Vulin za RTRS posle razgovora sa Dodikom u Banjaluci.

Vulin je novinarima rekao i da je u razgovoru sa Dodikom izrazio zabrinutost zbog toga što su oružane snage BiH učestvovale na vojnoj vežbi na kojoj joj su se nalazili i predstavnici vojske Kosova.

„Kao što znamo BiH ne priznaje nikakvo Kosovo pa samim tim ne može da prizna nikakvu vojsku…Za nas je to bilo veoma razočaravajuće i siguran sam da će se u BiH povesti razgovor na tu temu“, dodao je.

Viulin je rekao da je u Banjaluci razgovarao i sa borcima sa Košara i da je dogovreno da vlade Srbije i RS zajedno snime dokumentarno-igrani film o „velikom proboju koji je sačuvao RS i Srbe u RS“.

„Predsednik Vučić dao je jasan nalog da vodimo računa o tome da se zajedničlka prošlost nikada ne zaboravi i da ona zla koja su činjena srpskom narodu ne smeju biti ponovljena ni zaboravljena, ali ni herojstvo srpskog naroda ne sme da bude zaboravljeno“, rekao je.

Vulin i predstavnici jedinice koja je učestvovala u borbama na Košarama prisustvovali su sinoć projekciji dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Košara“ koji opisuje bitku na jugoslovensko-albanskoj granici 1999.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike