Vulin sa Čuprijanom: Srpsko-ruski humanitarni centar opravdao svrhu postojanja

Ministar Vulin istakao je tokom video-sastanka da Srbija duboko ceni svaku pomoć i podršku koju je tokom vanrednih situacija dobila od Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, te da je Srpsko-ruski humanitarni centar dao značajan doprinos na polju sprečavanja katastrofa od elementarnih nepogoda, saopštio je MUP. 

Ministar unutrašnjih poslova izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji i Ministarstvu za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda na pomoći u unapređenju kapaciteta Srbije kroz donacije opreme i obučavanje vatrogasno-spasilačkih jedinica. 

"Svojim plemenitim radom i delovanjem Srpsko-ruski humanitarni centar opravdao je svrhu svog postojanja. Iako je ovaj jedinstveni centar na Balkanu mnogo puta napadan, iako su mnogi postojanje ovog humanitarnog centra hteli da zloupotrebe i iskoriste u političkoj borbi protiv Srbije i Rusije, Srpsko-ruski humanitarni centar je svoj pun smisao postojanja upravo pokazao kada je Srbiji i srpskom narodu bilo najteže i 2014. godine za vreme katastrofalnih poplava, ali i za vreme pandemije korona virusa", poručio je Vulin. 

Zahvaljujući postojanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra značajno je podignut nivo obučenosti naših vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali su, prvenstveno, mnogi životi naših građana spaseni, baš kao i njihova imovina tokom elementarnih nepogoda, istakao je Vulin. 

Ministar Vulin i vršilac dužnosti ministra Čuprijan ocenili su da je saradnja u oblasti vanrednih situacija u savremenom svetu nužnost i potreba i da je samo zajedničkim snagama moguće lakše prebroditi posledice izazvane elementarnim nepogodama i zaštitili stanovništvo i imovinu. 

Aleksandar Čuprijan istakao je da će Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda nastaviti da razvija i unapređuje Srpsko-rusko humanitarni centar i da je ovo ministarstvo uvek spremno da podeli iskustva koja predstavljaju interes za srpsku stranu. 

"Ruska Federacija će, kao i do sada, uvek biti spremna da pruži pomoć i podršku Srbiji u slučaju vanrednih situacija", istakao je vršilac dužnosti ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Aleksandar Čuprijan. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin još jednom se zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnom stavu po pitanju  suvereniteta i integriteta Republike Srbije. 

Vulin je vršiocu dužnosti ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Aleksandru Čuprijanu i svim pripadnicima MČS-a uputio izraze saosećanja i podrške povodom Dana sećanja na službenike MČS-a koji su poginuli na dužnosti. 

"Svi pripadnici MČS-a koji su svoj život izgubili da bi spasili tuđ zaslužuju dubok naklon i poštovanje, baš tako je svoj život izgubio i ministar Ziničev, štiteći život drugog čoveka", poručio je Vulin.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike