Vulin: Prilika da pomognu, najvažnija misija mirovnjaka

Smatramo da uloga Ujedinjenih nacija ni izbliza nije iskorišćena ni potrošena kao što često možemo da čujemo. Vrlo često suočeni sa kršenjem međunarodnog prava od strane velikih i moćnih, potcenjuju se Ujedinjene nacije. Bez obzira na svet u kome živimo, Ujedinjene nacije su za nas, male i slobodne narodne, jedna od retkih velikih globalnih govornica gde možemo da kažemo šta mislimo, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije i država Srbija ne odlaze u mirovne misije samo da bi postigli globalnu vidljivost.

"To je u ovom modernom svetu veoma važno, ali za nas, postoji motiv mnogo značajniji od toga – a to je prilika da pomognemo ljudskim bićima koja pate. Kada pogledate gde je raspoređena Vojska Srbije, od Malija do Konga, mi smo na mnogim mestima gde mnogo veći i moćniji od nas nemaju veliku potrebu da budu. Mi smo tamo svojim izborom i svojom voljom", naglasio je ministar Vulin dodajući da je ponosan što su naši mirovnjaci svuda dobro prihvaćeni, da se njima dobro govori i da lokalno stanovništvo ima poverenje baš u njih.

Ministar odbrane je istakao da je jedan o razloga za to jer su oni vrhunski profesionalci i što se za učešće u misijama biraju najbolji, ali drugi razlog je zato što mi znamo šta je ljudska nesreća, jer to znamo na svom primeru i zato što ne želimo da se to ikada ikome ponovi.

"Zato nas poštuju i kada prođemo kroz zaraćene strane, zato srpska Vojska sme da ulazi u najtvrdokornija hamasova sela gde niko drugi ne sme da uđe i zato svi međunarodni činioci i svi funkcioneri u Cenrealnoafričkoj Republici insistiraju da se leče baš u bolnici koju vodi Vojska Srbije – zato što mi razumemo ljudsku patnju", poručio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju skupa, direktor Centra "Konflaks" Ivan Mrkić u svom obraćanju podsetio je da je više nego ikada na svetskom nivou izražena potreba za bliskom i efikasnom saradnjom i koordinacijom među zemljama članicama Ujedinjenih nacija i regionalnim organizacijama.

Kompleksnost globalnih problema, dodao je on, kao i međuzavisnost svih nacija, zahtevaju fokus i zajedničku akciju u prevenciji rastućih pretnji kada je reč o međunarodnoj bezbednosti. Važan činilac u tom aspektu, kako je naglasio, je svakako obuka i raspoređivanje civilnih i vojnih kapaciteta u mirovnim operacijama u svetu.

Na otvaranju supa okupljenima su se obratili i načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije pukovnik Milivoje Pajović kao i predstavnici Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija, a skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ovogodišnji sastanak, koji organizuje Centar za interkulturnu komunikaciju i medijaciju "Konflaks", okupio je više od 130 učesnika, među kojima i predstavnike 70 institucija iz zemlje i inostranstva koje se bave obukom za učešće u mirovnim operacijama.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike