Vuletić: Gasa ima dovoljno, najvažnije napuniti skladišta za zimu

Rusija oko 200 milijardi isporuči godišnje Evropi, što je oko 100 milijardi prihoda njenom budžetu i zainteresovana je da što više gasa proda i ne vidim razloga da se to dešava, rekao je Vojislav Vuletić.

U prilog tome je i vest da je posle remonta ponovo krenuo gas kroz Severni tok 1 ka Evropi. 

Evropska komisija poziva na smanje potrošnje gasa sve članice na svim nivoima za 15 posto.

"Mislim da nema potrebe za bilo kakvim uštedama, gasa u Evropi ima a kako će da se raspodeli zavisi od Evropljana a ne od Rusije", smatra Vuletić.

U slučaju da Rusija odluči u nekom trenutku da "zavrne ventile" mnoge evropske zemlje bi se našle u problemu.

"Nemačka bi bila najugroženija ali sve zemlje, osim Norveške i Holandije koje ne uvoze ruski gas. Evropa je siromašna energentima, ne samo gasom", objašnjava Vuletić.

Veoma je važna eksplatacija i veoma je bitno da se skladišta pune.

"Potrošnja je zimi veća zbog grejanja. Ako se sada ne budu punila podzemna skladišta biće velika šteta", naglasio je Vuletić.

Skladišta se uvek pune na 80 odsto da se ne bi desila neka havarija i da ne bi istekao na drugu stranu ali nijedno skladište u Evropi sada nije puno, zbog čega su cene gasa tako visoke.

"Cene gasa ne određuju ni Rusi, ni Nemci, ni Srbi, već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju sa cenama", kaže Vuletić. 

On smatra i da Srbija ne bi trebalo da ima problema sa snabdevanjem gasom, i naglašava da je bitno da se skladišta napune pre zime.

"Mi imamo Balkanski tok koji je potpuno nov i na njemu nema nikakvih problema, a imamo i gasovod sa severa koji preko Mađarske i Ukrajine dolazi do nas. I bilo da se nešto desi na jednom ili drugom, može da se snabdeva. Lično ne verujem da ćemo mi imati bilo kakvih problema jer je skladište već dosta popunjeno a i dalje se puni", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike