Vuletić: Država mora da spreči da javni servis bude izložena nasilju

Vladimir Vuletić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će Upravni odbor u toku dana izdati saopštenje povodom nasilnog upada u zgradu javnog medijskog servisa.

"Ne sme se dozvoliti da javnni medijski servis bude poligon za nasilne političke borbe ili bilo šta što ima veze sa nasiljem. Javni medijski servis je jedna od centralnih kulturnih ustanova Srbije, centralno mesto gde treba da se vodi diajlog, ali nikako mesto gde treba da se nasiljem rešavaju problemi", kaže Vuletić.

Ističe da je sinoćni upad presedan u novijoj političkoj istoriji.

"Bilo je takvih događaja ranije, ali svi moramo da osudimo bilo kakav pokušaj da se na uređivačku politiku utiče nasiljem. Mnogi mogu biti zadovoljni i nezadovoljni kako RTS izveštava, minutima koje imaju u emisijama RTS-a, ali zamislite kakda bi svako ko je nezadovoljan koliko RTS pokriva njihove aktivnosti, bilo da je reč o taksistima, malinarima – pokušao da nasilno uđe u studio. To bi bilo nedopustivo", ističe Vuletić.

Prema njegovim rečima, u javnosti se pogrešno poima šta je zapravo javni medijski servis.

"To nije javna površina na kojoj svako može da radi šta mu pada na pamet i da se ponaša na način na koji su se ponašali sinoć predstavnici opozicije", poručuje predsednik Upravnog odbora RTS-a.

Pređena crvena linija 

Nije želeo da komentariše da li je upad bio spontan ili ne, ističući da je to sada nebitno a da bi bilo kakva priča o tome bila neka vrsta realtivizacije.

"Bitno je da postoji crvena linija da niko ne može da ulazi na javni medijski servis i da traži da uređuje politiku umesto urednika", kaže Vuletić i ističe da Upravni odbor oduvek insistira na nezavisnosti uređivačke politike.

Poručuje i da je policija sinoć sprečila da ono što se dogodilo preraste u ozbiljniji problem.

"Država mora da učini sve, pre svega mislim na policiju, da ne dozvoli da ustanova kao što je javni medijski servis bude izložena onakvoj vrsti napada", naglašava Vuletić.

Poručuje da niko ne sme da ulazi i da nasilno pokušava da uđe u program.

"Ako hoćemo demokratsko društvo, onda moramo da javni medijski servis, na kojem možemo imati ovakve ili onakve primedbe, učinimo potpuno nezavisnim", rekao je Vuletić.

Komentarisao je i kritike na račun RTS-a što nije emitovao demonstracije, dok je trajao upad u zgradu.

"Bile su strašne scene… Video sam pune hodnike, pretpostavljam da nije bilo ni tehničkih mogućnosti da se bilo šta emituje", rekao je Vuletić.

Napomenuo je, međutim, i da prenošenje nasilnih aktivnosti može predstavljati neku vrstu afirmacije. Kao primer, naveo je snimke terorističkog napada na Novom Zelandu, koji su uklonjeni sa društvenih mreža.

"Mislim da je krajnje problem da se u toku nasilnih aktivnosti tako nešto afirmiše", kaže Vuletić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike