Vujović: Ljudski faktor uzrok požara na deponiji u Kovinu

Na zahtev Ministarstva nedavno je urađen kompletan i detaljan snimak deponije, na osnovu kojeg je utvrđeno da nema zapaljivih gasova koji bi mogli da dovedu do požara, rekla je Irena Vujović.

Vujovićeva je dodala da je Ministarstvo obezbedilo video-nadzor za praćenje stanja na deponiji, kao i sredstva za njeno zatvaranje i rekultivaciju koja će moći da budu iskorišćena kada se pronađe adekvatno rešenje za odlaganje otpada iz opštine Kovin.

"Na naše insistiranje, u martu ove godine, deponija je zatvorena, a otpad je privremeno preusmeren na regionalnu deponiju u Pančevu. Nakon što je utvrđeno da gasovi nisu uzrok požara na deponiji u Kovinu, lokalna samouprava je odlučila da otpad ponovo odlaže na svojoj teritoriji do izgradnje transfer stanice, koja je rešenje za otpad iz opštine Kovin, ali i preduslov za sanaciju ove nesanitarne deponije", rekla je Vujovićeva.

Ministarka je naložila lokalnoj samoupravi da pojača inspekcijski nadzor na deponiji, dok se ne steknu uslovi da se ona trajno zatvori i sanira, na čemu se intenzivno radi, saopštilo je Ministarstvo.

Noćas oko tri sata posle ponoći deponija u Kovinu ponovo se zapalila, što je uznemirilo građane.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар