Vučiću orden SPC za borbu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije

Foto: prtscr ytb

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio je večeras najviše odlikovanje SPC, „Orden Svetog Save Prvog stepena“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za „delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“.

Irinej je u govoru upozorio da „ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije“.

Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s „puno razloga i opravdanja“ dodeljuje najznačajnije odlikovanje predsedniku Srbije.

„Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena među zemljama Evrope i šire, njeni ‘prijatelji’ su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno“, rekao je on.

Irinej je rekao da je „predsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi“, rekao je patrijarh.

Po njegovim rečima, neki „zlonamerno“ tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju.

„Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji“, kazao je Irinej na svečanosti.

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um „ne može da uđe da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom“.

„Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako“, kazao je patrijarh.

Sveti Arhijerejski sinod SPC dodelio je povodom jubileja „Orden Svetog Save prvog stepena“ i patrijarhu Irineju, za dugogodišnji predani pastirski rad dok je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku dodeljen „Orden Svetog Simeona Mirotočivog“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike