Vučić: Zbog visoke cene energenata, vlasnici cementare najavili poskupljenje od 25 odsto

Aleksandar Vučić je za TV Pink rekao da to znači da će svi građevinski materijali poskupeti za 25 odsto, pa će se to odraziti na sve građevinske radove.

"Ode u nebesa kamen, cement i kreč. Da ne pričamo o energentima, gasu, uglju i električnoj energiji", rekao je Vučić.

Vučić je preneo da je jutros o tome razgovarao sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i premijerkom Anom Brnabić.

"Formiraćemo veliku radnu grupu na nivou države da probamo da rešavamo te probleme", naglasio je predsednik.

Vučić je ukazao da se i Kina suočava sa nestašicom električne energije, a da je, kako navodi, u Evropi pakao.

"Najjačim fabrikama drastično pada profit i tražiće gde da se sklone, da osiguraju kapital i prave profit. To je veoma stresno i teško i zato moramo time da se bavimo", rekao je Vučić.

"U novom svetu važno da gradimo nove odnose sa drugima"

Predsednik Srbije ukazao je da je situacija u svetu teška i da je važno da Srbija gradi nove odnose sa drugim zemljama.

Rekao je da, pored SAD, postoje i druge sile, kao što su Kina, EU i Ruska Federaciju koju ne treba niko da potcenjuje.

Prema njegovim rečima, pravi se i novi savez "pet očiju", koji je u stvari stari, a čine ga SAD, Australija, Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland.

Istovremeno, ukazuje Vučić, ne ide jednostavno sa Evropom.

"Naše je, u svemu tome, da sa drugim zemljama gradimo nove odnose, da ne budemo pritešnjeni u sukobu nečega što se nazire kao Hladni rat između SAD i Kine", poručio je predsednika Srbije.

Naveo je da je veoma važno što je boravio ovih dana u Dubaiju, što je deo otvaranja vrata i novih horizonta, kao i prostora za naše privrednike, što predstavlja pravljenje novih šansi za budućnost u svetu koji nije više unipolaran

Vučić je rekao da je velika čast što je šeik Muhamed prvo posetio paviljon Srbije na "Ekspo 2020".

"To je velika čast. Imamo lep paviljon, koji je prvi dan posetilo 5.200 ljudi, a juče 5.300. Srbija je na njemu predstavljena na novi način kroz digitalne tehnologije, a mladići koji su to učinili, uradili su to na fantastičan način. Šeik Muhamed je kroz VR naočare mogao da pogleda lepote Srbije", dodao je on.

Vučić je rekao da su mladi koji su uradili virtuelnu prezentaciju Srbije već prisutni u UAE gde nastavljaju da šire svoje poslove.

Preneo je da je imao sastanak i ručak sa šejkom Muhamedom sa kojim uvek ima mnogo tema o kojima razgovara- od globalnih političkih.

"Mi smo po broju stanovnika slične zemlje, a i obe se nalazimo u teškom regionu. Od njega mogu mnogo toga da naučim. Njima su SAD prvi saveznik, a drže dobre odnose sa Kinom i Rusijom", objasnio je on.

Preneo je da je razgovarao i o Beogradu na vodi, načinu kako dodatno da taj projekat prezentujemo, i marketinški još bolje približimo pre svega strancima, zbog imidža grada.

Bilo je, dodaje, reči i o saradnji od poljoprivrede do vojnotehničke.

Ukazao je da su važni lični odnosi, posebno kada je reč o političarima koji predvode suverene zemlje, što je ovde slučaj.

Najavio je da za koji dan putuje u Sloveniju na Samit EU i Zapadnog Balkana, gde će biti nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Ne uvek laki sastanci su pred nama. Oni neće pozvati Milorada Dodika na sastanak već nekog drugog člana Predsedništva", dodao je on.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар