Vučić: Zabrinut sam ali pozivam Srbe iz RS da pokažu punu uzdržanost povodom Deklaracije SDA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe iz Republike Srpske na „punu uzdržanost“ povodom Deklaracije SDA o Republici BiH, navodeći da bi „bilo kakav sukob značio kraj dobre budućnosti za sve nas“.

On je posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz RS pozvao na poštovanje Dejtonskog sporazuma i poretka u BiH koji je njime uspostavljen, i na smirivanje tenzija koje su izazvane usvajanjem sporne deklaracije.

„Pozivamo Milorada Dodika, Željku Cvijanović, sve naše ljude iz RS da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno već u skladu sa interesima RS, Srbije a rekao bih i u skladu sa interesima BiH jer moramo da damo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost“, kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, predstavnici RS su na današnjem sastanku izneli jedinstven stav protiv sadržaja te deklaracije i još nekoliko dokumenata koji su doneti.

„Svi iz Republike Srpske su saglasni o opstanku RS, imaju veoma negativan odnos prema deklaraciji kao i odnos poštovanja prema Srbiji i želju za najbližim vezama sa Srbijom. Zabrinut sam jer sam danas slušao zabrinute ljude, ali ono što će biti politika Srbije jeste razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti a Srbija će biti uz svoj narod“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da je siguran da ideje iznete u Deklaraciji SDA o Republici BiH „nisu samo“ ideje jednog naroda i njegovih političkih predstavnika, „već i dela međunarodne zajednice koja bi volela da to vidi ako može da prođe uz saglasnost Srba i Hrvata“.

„Mi poštujemo postojanje BiH, dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, i dogovor tri konstitutivna naroda u BiH. Ta pozicija Srbije je nepromenjiva. Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma je garant njegovog sprovođenja, dužna je da čuva poredak uspostavljen tim sporazumom, ali i obavezna da iznese svoj sud, mišljenje ili reakciju u slučaju kršenja tog poretka“, rekao je Vučić.

On je ponovio da se Dejtonski sporazum može menjati „samo dogovorom sva tri naroda u BiH a ne nametanjem volje jednog naroda drugima“ i dodao da u Srbiji postoji opredeljenje za „strateški“ dijalog sa Bošnjacima.

Vučić je najavio da će u okviru nastavka pružanja podrške Republici Srpskoj, jedan manji pogon fabrike u vlasništvu države Srbije biti otvoren u Drvaru, što će kako je rekao, omogućiti zapošljavanje oko 100 ljudi.

Dodao je da je „sa oduševljenjem“ prihvatio inicijativu Milorada Dodika za formiranje jedinstvene srpske dijaspore u regionu koja kako je rekao, „neće biti omeđena teritorijalnim pitanjima koja su na različite načine rešavana prethodnih 100 i više godina“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike