Vučić za RTS: U narednih sedam do deset dana donećemo važne odluke

Govoreći o mračnim prognozama koje je, obraćajući se na Generalnoj debati svetskih lidera izneo Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, Vučić je rekao da se boji da su realne prognoze još mračnije.

"Mislim da realne prognoze moraju da budu još mračnije i on je govorio o više kriza – od roga Afrike do Avganistana, pominjući i onu najtežu u Ukrajini, ali stanje je još teže. Naravno, za nas pozicija je još teža u smislu da UN igraju slabiju ulogu u svetu, jer velike sile su sve preuzele na sebe i de fakto rušile poredak UN u prethodnih nekoliko decenija", rekao je Vučić.

Ukazao je da je u Ujedinjenim nacijama danas najveći skup, kao i da ne pamti da je bilo ovoliko šefova država, više od 150.

"Što znači da ljudi traže neki izlaz i neku nadu. Plašim se da ako ste slušali i turskog predsednika i kirgijskog predsednika – oni su govorili o drugim krizama i onda vidite u svakom delu sveta bezbroj kriza", dodao je Vučić.

"U narednih sedam do deset dana donećemo teške odluke"

Ukazao je da je svakako teška slika za sve i za našu zemlju ne mnogo lakša.

"Mi ćemo u narednih sedam do deset dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane i verujem da ću tokom naredne nedelje se obratiti i sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije", naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je danas imao brojne bilateralne susrete, na kojima su ga pitali za govor ruskog predsednika Vladimira Putina. Kaže i da su brojni ruski mediji tražili razgovor sa njim, ali da nije mogao da govori dok ne čuje govor ruskog predsednika.

"Nije teško za pretpostaviti šta će predsednik Putin u generalnim okvirima da kaže. Pretpostavljam da se iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu i sad je pitanje gde su granice i hoćemo li ići posle izvesnog vremena, a možda već za mesec dana ili dva, u veliki svetski sukob kakav nismo imali od Drugog svetskog rata", naglasio je Vučić.

"Za sve nas koji smo mali i koji bismo da budemo sigurni i da građanima obezbedimo sigurnost, za nas ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da sve što budemo videli u narednom periodu bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Ruske Federacije, ali i između Zapada i NR Kine", dodao je Vučić.

Ukazao je da će sutra imati susret i sa ministrom spoljnih poslova Kine što je, kako kaže, izuzetno važan sastanak.

"Danas smo ih imali mnogo, trudimo se da za Srbiju izborimo neku racionalnu poziciju, ali…", poručio je Vučić.

"Imamo još jednu jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova"

Kada je reč o indicijama da će Priština biti primljena u Savet Evrope, kaže da to nije novo i da se o tome priča već tri ili četiri meseca.

"Sada su pustili to posebno po državama članicama gde su rekli da im nije potrebno da tzv. Kosovo bude deo UN da bi ga primili u Savet Evrope. To je dodatni pritisak na Srbiju, da prihvatimo papire koji ne postoje i o kojima ne smemo da govorimo i koje srećom ja nisam uzeo u svoje ruke pa ne mogu mene da optuže da smo ga pustili u javnost, jer ja ga fizički nisam preuzeo. Tako da je jasno da je neka druga strana jedan deo onoga što je tim papirima kao rešenje pisalo da su to pustili u javnost", rekao je Vučić.

Ističe da je za nas izuzetno težak period, ali da ima i dobru vest za građane.

"Oni rade na tome da uz direktnu podršku onih koji su napravili Kosovo kako oni misle nezavisnim, a mi ne mislimo zato što za nas su UN važne, uvek ćemo se pozivati na međunarodno javno pravo i povelju UN, ali želim da kažem da donosim dobru vest za građane Srbije. Ja sam dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova", naglasio je Vučić.

"Samo želim da kažem građanima Srbije da je to još jedna fascikla više u našem državnom sefu, još jednu notu imamo, tako da svoju poziciju makar u ovoj organizaciji snažimo i jačamo i radićemo i dalje na tome i borićemo se i ćutaćemo sve dok oni ne krenu sa ulascima u neke nove institucije, a tog trenutka kada krenu iznenadiće se brojem zemalja koje misle drugačije i jasnom većinom koju u ovom telu, kao što su UN, danas imamo", dodao je predsednik.

"Da li će nam to pomoći da izbegnemo sve pritiske i probleme sa kojima ćemo se suočiti – neće, ali to je ono što mi možemo da učinimo", naveo je Vučić.

Uskoro opširnije… 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike