Vučić za RTS: Po stopi rasta Srbija prva u Evropi

Aleksandar Vučić je rekao za RTS da će MMF za dva dana zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj "korona" godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju, kako ističe, staviti na prvo mesto po rastu u Evropi.

Radiće se i na tome, kako je naglasio, da rast bude nula, ili 0,1, 0,2, da Srbija bude jedina zemlja u Evropi sa pozitivnim rastom.

"Do ove druge procene bili smo drugi iza Litvanije, sada po novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta. Po stopi rasta Srbija će 2020. godinu završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom, kao prva u Evropi", poručio je Vučić nakon video-sastanka sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Janom Kejsom Martejnom.

Ukazao je da je "naša prva procena da imamo minimalno, ali pozitivan rast BDP-a u trećem kvartalu".

"To je jako teško jer smo u trećem kvartalu bili užasno pogođeni korona krizom", dodao je Vučić.

"Biće povećanja plata u javnom sektoru" 

Dodao je da su pokrenuli i razgovore o povećanju plata.

"Mi smo danas sa MMF-om prvi put krenuli u razgovor oko plata. Oni su skeptični, a mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru", istakao je predsednik.

Što se tiče procenta povećanja, predsednik je ukazao da to ne može da bude kao prethodnih godina. 

"Biće povećanja plata. Ne može to da bude u tako velikom procentu kao prethodnih godina, ali da imate povećanja plata je gotovo neverovatno u uslovima opšte svetske krize, a da sačuvate nivo javnog duga i da pokažete da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ide napred i po tom pitanju", istakao je Vučić.

Rekao je da bi, ako bi se to dogovorili, prosečna plata porasla sa 510, 515 evra na 540 evra u martu.

"Gledaćemo da nešto više podignemo plate ponovo medicinskom osoblju", najavio je predsednik.

Istakao je da želi da odluku o povećanju plata donese uz podršku MMF-a iako uskoro ističe aranžman.

"Mi ćemo uskoro pregovarati o novom aranžmanu. To je politika Vlade. Oni su nam potrebni za sigurnost i stabilnost investicija", ukazao je predsednik.

"Više i ne reagujem na priče o međusobnom priznavanju" 

Predsednik se osvrnuo i na dijalog sa Prištinom i sutrašnji dolazak predstavnika EU za pregovore Miroslava Lajčaka.

Upitan da li je formiranje ZSO "crvena linija" za Beograd, Vučić ističe da više i ne reaguje na priče o međusobnom priznavanju iz Prištine, gde to ponavljaju "kao papagaji".

Beograd će, kako je poručio, dati sve od sebe, učestvovati u dijalogu, razgovarati o kompromisnom rešenju, ali da Priština mora da ispuni ono što je potpisano.

"Mi ćemo da čekamo, da pokažemo strpljenje, da vidimo kada će oni da ispuni svoje obaveze iz sporazuma 2013. godine. Ne brinite, imaćemo dovoljno strpljenja", rekao je predsednik.

O formiranju nove vlade

Što se tiče formiranja nove vlade, kaže da već krajem ove nedelje, ili najkasnije u ponedeljak, očekuje da će premijerka izaći sa tim kako treba da izgleda nova vlada.

Kada je reč o koalicionim partnerima, ukazuje da je to pitanje za premijerku i da će o tome odluku doneti organi političkih stranaka koje u tome učestvuju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar