Vučić: Važno je da razgovaramo otvoreno, pa makar se i svađali

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane Kristin Lambreht, koja boravi u poseti Beogradu da su imali sadržajne, otvorene i iskrene razgaovore.

Vučić je rekao da Srbija ima otvorene namere da se približi Evropskoj uniji i da je dobio dobre signale za brže pridruživanje.

Prema njegovim rečima, Nemačka je najvažniji partner Srbije, dok je pre samo osam godina, ona bila na četvrtom mestu.

"Razgovarali smo o situaciji u regionu. Srbija će da čuva mir i stabilnost. Pružio sam garancije da ćemo se tako ponašati. Nisam koristio priliku da pričam loše o drugima u regionu", istakao je Vučić dodajući da će biti jasno ko se služio neistinama.

Predsednik je napomenuo da sa Nemačkom imamo saradnju u oblasti odbrane koju možemo da unapređujemo u raznim oblastima.

Vučić je rekao da je na sastanku sa ministarkom Lambreht bilo reči i o situaciji u  Ukrajini.

"Prenela mi je na učtiv način očekivanja od Srbije na putu ka EU", kaže Vučić i zahvalio se što su u Berlinu organizovani razgovori o KiM.

"Važno je da razgovaramo otvoreno, pa makar se i svađali", napomenuo je Vučić.

Istakao je da veruje u evropsku budućnost Srbije kao što veruje i u dobre namere nemačke da nam pomognu na tom putu.

Podsetio je da će se sutra u 18 časova obratiti građanima Srbije.

Lambreht: Veoma je važno da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht je zahvalila predsedniku Vučiću na kontruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima.

"Bilo je važno da smo vodili ovaj razgovor i o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike. Nadam se da ćemo i u budućnosti raditi u tom duhu poverenja na primer kada je reč o obuci ili o sprovođenju inicijativa za opremanje vojske", dodala je Lambrehtova.

Ističe da je današnji sastanak obavljen u teškim vremenima koja su izazov za sve.

"Hvala vam što se izdvojili vreme da razgovarate sa mnom nakon razgovora u Berlinu i da ste mi dali tu mogućnost", dodala je ona.

"Mi doživljamo rat usred Evrope koji je bio nezavmisliv ni za koga od nas pogotovu ovde u regionu gde svi ljudi znaju šta to znači te strahote i kakve posledice to ima. Ali ovaj rat pokazuje takođe koliko je važno da mi koji delimo iste vrednosti da se zalažemo za te vrednosti, da ih pojasnimo i da pojasnimo da smo spremni da snosimo posledice za to. Ove vrednosti su mir, sloboda i teritorijalni integritet. To je nešto nam je zajedničko i to je nešto što smo naglasili i u današnjem ragovoru", naglasila je nemačka ministarka.

"Stoga smo mi kao Nemačka jasno pozdravili da se Srbija jasno pozicionirala u odnosu na ove vrednosti kada je reč o stavu u UN, jer su to vrednosti koje su važne i kada govorimo o pristupanju Srbije i drugih zemalja Evropskoj uniji", kaže Lambrehtova.

Ističe da je Nemačka pouzdan partner Srbije kada je reč o procesu pristupanja EU.

"Mi to podržavamo i nama je veoma važno da vlada stabilnost ovde na Zapadnom Balkanu, to podržavamo, ali smo i iskren i otvoren partner i tako smo razgovarali", dodala je.

Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcem i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike