Vučić: Ukrajina jedina tema u Davosu

Aleksandar Vučić je, u obraćanju novinarima, rekao da je je "jedina tema Ukrajina, sve što se zbiva u Ukrajini, a sve ostalo je skrajnuto".

"Na nekim od sastanaka koji nisu za javnost, slušao sam i Kristin Lagard i Kristalinu Georgijevu, oko ekonomske budućnosti sveta i Evrope", dodao je Vučić u Davosu.

Važno je, kaže, čuti šta su planovi, do kada se će se povećavati referentne stope, na koji način će igrati igru između rasta i spasavanja Evrope od inflacije, kao i šta je ono što Srbija može da učini i sačuva stopu rasta iznad proseka.

Prema njegovim rečima, danas je sve isprepletano, uključujući i klimatske promene, jer kada je u maju u Španiji 40 stepeni, a u Indiji preko 50, pa u Delhiju kažu da nemaju žito za izvoz, pa ni šećer, onda je, kaže, pola planete u problemu.

"Kada sve to ukomponujete i sagledate, tražite mesto za Srbiju i šta je to što možemo da učinimo za sebe", naglasio je Vučić.

Preneo je da na skupu svi govore o ukrajinskoj krizi i o predstojećoj zimi, posebno o tri ključna elementa – o energentima, hrani i održivost, odnosno čuvanju rasta i držanje pod kontrolom inflacije.

"Kada to čujete, šta će zemlje da preduzmu, tražite šta Srbija može da uradi", dodao je Vučić.

Kako je rekao, tema ukrajinske krize se toliko nadvila nad sve druge teme, a primetna je ogromna podrška Ukrajini, bez mogućnosti da se čuje bilo šta drugo.

"Nekada ste ovde mogli da čujete različite, drugačije stvari, dolazili su i Si Đinping i Angela Merkel, a sada je Davos postao mesto dominantno, isključivo zapadne orijentacije, a onda je sve ostalo moguće razgovarati, ali u zadatim okvirima", poručio je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike