Vučić: Ugrožavanje imovine SPC bi pokvarilo odnose sa Crnom Gorom

Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

"Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju crkvu u Crnoj Gori. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori", istakao je Vučić. 

Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.

"Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa Crnom Gorom, već da gradimo dobre odnose, imam molbu prema vlastima ili većini u Crnoj Gori da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo srpskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogoricima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti", poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je mnogo više od svega i to je njegova molba vlastima u Crnoj Gori, ako žele da je čuju i usliše.

"A, ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo", dodao je Vučić.

Takva odluka, naime, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose, koje Srbija i Crna Gora danas imaju.

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori bi neminovno vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa Crnom Gorom", naveo je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike