Vučić u poseti Zemunskoj gimnaziji

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka.

Vučića su ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

"Ovo zaista izgleda fenomenalno", rekao je Vučić, koji se u razgovoru sa domaćinima prisetio svojih školskih dana, tadašnjeg izgleda škole u kojoj je proveo četiri godine, a direktor škole mu je uručio monografiju.

Vučić će u školi obići renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu.

Ukupna vrednost radova na zdanju koje je spomenik kulture je 489 miliona dinara.

"Obavljena ozbiljna rekonstrukcija zgrade" 

Prema rečima direktora Gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom.

Bjelanović je za Tanjug precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

"Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imaće pametne table koje profesorima omogućavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine", naveo je Bjelanović.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uređene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice.

Direktor Gimnazije: Uskoro Hilandarski kutak

Direktor je najavio i da će Gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

"U Gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara", objasnio je Bjelanović.

Podseća da su bivši đaci Gimnazije uspešni i širom sveta u svim oblastima.

"Među njima najpoznatiji su kao političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novaković, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimanzije dobijaju nagrade, nadam se da ćemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu, pisac David Albahari. Tu su i umetnici počevši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević – prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912. odbranio rad na Sorboni", rekao je ranije za Tanjug.

Među uspešnim đacima Gimnazije je i mladi Filip Bošković sa Kembridža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od pi-si-ar testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар