Vučić sa patrijarhom: Svesrpsko svetilište biće izgrađeno na najtužnijem mestu u Donjoj Gradini

Predsednik Srbije Alekaandar Vučić sastao se sa patrijarhom Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao je da je 80 godina od stvaranja najmontruoznije fabrike smrti u Evropi, sistema logora Jasenovac.

"Srbija i RS su zajedno razgovarali kako i na koji način da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboljavljene jasenovačke žrtve, šta je to što država može da pomogne srpskoj crkvi u celom procesu kao i i o drugim važnim pitanjima", rekao je Vučić.

"Danas smo konačno postigli dogovor i prenosim potvrdu i gospodina Dodika da u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu u Donjoj Gradini u RS, podignemo veliki memorijali centar – da podsetimo na sve druge zločine počinjene nad našim narodom a na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda danas", rekao je poredsednik Srbije.

Podvukao je da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto, uložiće se veliki novac – 80 odsto Srbija i 20 odsto RS, rekao je Vučić. 

Vučić je dodao da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, kao i da će biti podneta inicijativu da leva obala Save dobije naziv "Obala jasenovačkih žrtava".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар