Vučić sa Pahorom: Potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa, Srbija za mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Osim odvojenog razgovora dva predsednika, Vučić i Pahor na sastancima i sa članovima delegacija dve zemlje. Glavna tema razgovara – Samit Brdo – Brioni koji se održava u ponedeljak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa, te istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju KiM, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konfllik nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata.

Vučić je novinarima posle sastanka rekao da su ključna tema razgovora bili regionalni procesi, pre svega predstojeći Samit "Brdo – Brioni", te da su pored regionalnih pitanja, razgovarali i o evropskim intehracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.

"Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem EU putu", rekao je Vučić.

On je naveo da se najviše razgovaralo o regionalnim pitanjima, te da je Pahora upoznao sa pozicijama i stavovima Srbije po pitanju KiM i celog regiona.

"Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da po pitanju KiM imamo drugačije stavove, kao i 22 države članice", rekao je Vučić.

On je poručio da se Srbija zalaže i želi da vodi dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela.

"Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis", rekao je Vučić.

To je, istakao je, politika Srbije.

"A, da li ćemo uspeti ne mogu da garantujem, jer je za tango potrebno dvoje. Videćemo šta misli druga strana i da li su spremni za dijalog", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana i da se smo se rado odazivali na pozive na Samit.

"Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okrivima odličan ekonomski napredak, visoku stipu rasta i od presudnog je značaja da se posvetimo ekonomskim i rerofrmama u oblasti vladavine prava", rekao je Vučić.

Dodao je i da se očekuje šesta zajednička sednica dve vlade.

"Imamo dobre razgovore i dijalog o položaju Slovenaca u Srbiji i Srba u Sloveniji. Verujem da ćemo nastaviti dijalog", rekao je Vučić.

Pahor za geopolitički pristup i brzi prijem Balkana u EU

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjasnio se za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost.

Pahor je, na konferenciji za štampu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao da postoje aktuelno dve vrste zabrinjavajućeg umora – na jednoj strani umor o proširenja u EU, a na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu.

"To nije u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu. Sa svežom strategijom koja bi istakla geopolitički pristup proširenja želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbednost, stabilnost", podvukao je Pahor.

On je rekao da će naravno neki problemi ostali, ali smatra da će biti jednostavnije da se reše nakon ulaska u EU.

Pahor je rekao da bi neka pitanja, koja su osetljiva, bilateralna, mogla lakše da se reše ili bi postala nebitna, zajedničkim pristupanjem Uniji.

Izrazio je nadu da će Brisel razumeti poruku Slovenije, koja početkom iduće godine predsedava Uniju.

"Ako pogledate kartu Evrope vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU, kao što bi bio sa Turskom", naglasio je Pahor.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар