Vučić: Razumeo sam primedbe delegacije Evropskog paramenta

Foto: Beta / Milos Miskov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao ;da je „razumeo primedbe“ u razgovoru s delegacijom Evropskog parlamenta o stanju ljudskih prava, demokratije i medijskih sloboda u Srbiji.

Vučić je posle sastanka s delegacijom u kojoj su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, rekao da je mnogo problema u tim oblastima, kao i u vezi s pitanjem Kosova.

Vučić je naveo da je potrebno napraviti bolje izborne uslove, da je siguran da oni mogu biti još bolji.

„Ja sam, razume se, bio naravno kritičan prema sebi i nama, razumeo dobro određene primedbe naših gostiju i ukazao šta stvarno mislim“, rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je na sastanku sa zvaničnicima EP izneo stavove koje i inače iznosi u domaćoj javnosti.

„Srbija nastavlja svoj evropski put. Želimo brže otvaranje poglavlja“, rekao je Vučić o evrointegraciji Srbije i da će se Srbija ponašati pragmatično i racionalno.

Susret evroparlamentaraca sa našim političkim protivnicima važan za demokratiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pozdravlja susret delegacije Evropskog parlamenta sa, kako se izrazio, njegovim „političkim protivnicima“ i dodao da je to veoma važno za demokratiju.

„Siguran sam da će mnogo mudrih ideja za rešenje pitanja Kosova čuti od (lidera Dveri Boška) Obradovića i (predsednika ŠP Dragana) Đilasa“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i liderom Evropske narodne partije Manfredom Veberom.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da je video svoju sliku (karikaturu) na naslovnoj strani lista Danas i da mu lepo stoje krugovi (mete).

List Danas objavio je karikaturu na kojoj Vučić na sebi ima nacrtane mete, kao ilustraciju teksta u kojoj karikaturisti govore o napadima na taj list zbog objavljivanja karikatura.

Manfred Veber: Poseta delegacije EP svež signal podrške za evropsku perspektivu Srbije

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber rekao je danas u Beogradu da je poseta delegacije Evropskog parlamenta na samom početku rada nove Evropske komisije svež signal podrške za evropsku perspektivu Srbije i čitavog regiona.

Veber je podsetio da proces pristupanja nije automatski već je stvar angažovanja.

On je rekao da Srbija i Evropska unija imaju zajedničku ideju, a to je evropski način života, te da je dobro što Srbija pokazuje spremnost da se približi EU.

„Proces modernizacije podrazumeva borbu protiv korupcije, borbu za slobodu štampe, demokratske strukture i principe, vladavinu prava, nezavisnost institucija. Nije reč o tome da se posao uradi samo da bi postali član, već vidim spremnost da se svi koraci sprovedu kako bi Srbija i njeni građani postigli to da žive u savremenom društvu“, dodao je lider EPP.

Srbija, kako je naveo, ima perspektivu i postiže dobre rezultate, što će možda sprečiti odliv mozgova, problem čitavog regiona.

„To nije budućnost Evrope. Budućnost Evrope je da mlade generacije imaju perspektivu ovde u Srbiji i u drugim zemljama centralne i istočne Evrope“, rekao je Veber.

On je dodao i da je blokiranje otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bila istorijska greška i da je načinilo štetu procesu proširenja.

U delegaciju Evropskog parlamenta koja od danas boravi u dvodnevoj poseti Srbiji pored Vebera je i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Oni će se danas popodne sastati sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Prema nezavničnim najavama za sutra je u ;planu sastanak delegacije sa predstavnicima opozicije.

Na pitanje da li će se sastati sa predstavnicima opozicije Veber je rekao da će razgovarati sa svim političkim snagama ukoliko bude imao priliku.

Vučić:  Briga me šta drugi misle imaćemo i dalje dobre odnose sa Rusijom i Kinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu ali čuva dobre odnose sa Rusijom i Kinom jer nezavisno donosi svoje odluke u najboljem interesu države i „baš ga briga šta drugi misle“.

„Umirem od smeha kad mi kažu da smanjimo saradnju sa Rusijom i Kinom, a njihove delegacije dolaze godišnje kod njih po petnaest put radi trgovine“, rekao je Vučić, posle sastanka sa evropskim parlamentarcima, navodeći da mu „niko neće soliti pamet“.

Vučić je dodao da neće dozvoliti da mu predavanja drže oni koji imaju „hiljadu puta“ veću razmenu sa Kinom, „to mogu nekima drugima u okruženju“.

Kako je rekao, dobio je po prvi put u pisanoj formi,  potvrdu da će kineski predsednik Si Đi Ping doći naredne godine u Srbiju.

On je rekao da je Srbija tehnički spremna za otvaranje četiri poglavalja u ovom trenuku, ali misli da će biti jedno, uz opasku da ćemo ; „sa 17 da skočimo na 18, a to je od istorijskog značaja za Srbiju“.

Kako je rekao, samo želi da čuje hoće li Srbiju u Evropi ili ne.

Kako je naveo, „da se Manferd Veber pita znam da bi nas hteli u Evropu jer on ima jasnu viziju Evrope“, ali se ne pita samo on.

„Mi ćemo tako da pratimo njihovo usaglašvanje, da gledamo kojim putem se to kreće, da ispunjavamo svoje obaveze. I ja računam, jedno za tri godine  – kad nam ukupno budu otvorili još četiri poglavlja –  tad ćemo već da pređeno taj broj dvadeset i to će biti od velikog značaja za našu zemlju“, dodao je Vučić.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike