Vučić: Pristojnu Srbiju pozivam na uzdržanost

Aleksandar VUčić je, odgovarajući na pitanja novinara u Čačku, govorio o protestima koji se ovih dana održavaju u Srbiji.

Tako je, povodom najave protesta zbog napada na bageristu u Šapcu, zamolio na uzdržanost.

"Kada organizuje većina pristojnih ljudi proteste, moja molba je da budu uzdržani i da nikada ne preduzimaju ono što manjina radi i teroriše manjinu kao što to oni čine većini", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše saznanje da tužilaštvo u Šapcu nije tražilo pritvor za muškarca koji je prebio bageristu, već mu omogućilo da se brani sa slobode, podsetio je da je pretučen čovek koji nije kršio nijedan zakon, koji se kretao putem kojim je imao pravo da se kreće.

"Kretao se veoma sporo neugrožavajući nikoga, iako su oni koji su blokirali put time ugrožavali njega i ostale. Nikoga nije povredio, a izubijali su ga. On se nalazi u bolnici, reč je o gospodinu Prokiću. Nalazi se u bolnici, mislim na VMA ili Kliničkom centru Srbije. Ima teške telesne povrede", objasnio je Vučić.

Povodom svih ovih događaja konstatovao je da se moglo videti, kako je rekao, kako za "Rokfelerove pare", aludirajući na finasiranje organizatora protesta, Srbi dobijaju batine.

Objasnio je da tužilaštvo može da traži pritvor ili ne, ali da je druga stvar to kako će biti suđenje. Dodao je da se pritvor određuje kada postoji strah od bekstva, vršenja uticaja na svedoke ili ponavljanja dela.

Tužilaštvo se, kaže, verovatno rukovodilo time da ne postoji opasnost uticaja na svedoke jer je počinjeno delo bilo tako očigledno.

Svojom odlukom, međutim, tužilaštvo je "izazvalo bes većine naroda u Srbiji", rekao je Vučić i ponovo pozvao većinu na uzdržanost.

"Naše je da čuvamo mir i da se suzdržimo svega. Molim da se ne svete tom batinašu, a ni ostalima koje je Zelenović pozvao da dođu da maltretiraju građane. Na državnim organima je da rade svoj posao, sve u skladu sa zakonom", naglasio je Vučić.

Podsetio je da su tužilaštvo i sudije postavljeni 2009. od strane ranijih vlasti i da građani kažu da pravosuđem "vlada žuta ološ", ali je dodao da će polako sve biti u redu.

Nisam potpisao zakon o eksproprijaciji, čekam pravni tim

Predsednik je rekao i da još nije potpisao zakon o eksproprijaciji, jer čeka mišljenje svog pravnog tima.

"Mislim da nisam potpisao zakon, koji je za neke mnogo važan iako nemaju pojma, prave se naivni", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je potpisao zakon o eksproprijaciji i referendumu.

Što se zakona o referendumu tiče, kaže, da ga je potpisao kada se vratio iz Sočija. Dodao je da još nije potpisao carinske zakone, zakon o porezu na imovinu.

"Čekam mišljenja mog pravnog tima za sutra ili prekosutra pa ću da vidim", objasnio je Vučić u vezi sa zakonom o eksproprijaciji.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике