Vučić: Ponovo će pritisak zbog KiM biti samo na Beogradu

Na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo "zajedno sa susednom državom Kosovo", koju ne priznaje, i pitanje kada će se to promeniti, Vučić je odgovorio nemačkom listu da je to stvar različitog viđenja situacije i uslova Brisela.

"Vi kažete da je to susedna država, mi ne. To je stvar viđenja i uslov EU. Mi to vidimo drugačije. Da, i moramo pronaći kompromis sa Prištinom i teško radimo na tome. Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas je to, naravno, nije tako. Za Madrid, Atinu, Nikoziju, Bratislavu to, takođe, nije jasno, oni ne priznaju Prištinu", naveo je Vučić.

Upitan kako može da izgleda taj kompromis, Vučić je rekao da je zabrinut, jer će, po onome što danas vidi, a posebno nakon stupanja na dužnost predsednika SAD Džozefa Bajdena, ponovo pritiskati samo Beograd.

"Zato sam zabrinut. Ako želimo održati mir, ako želimo da dođe više investitora iz Nemačke, onda su nam potrebna održiva rešenja. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih", naglasio je predsednik Srbije.

Na pitanje s kim mu je jednostavnije da pregovara – sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Kine Si Đipingom, ili Francuske Emanuelom Makronom, odnosno nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je podvukao da sa svima mora razgovarati i da i oni razgovaraju između sebe.

"Zašto možete sa Rusijom da razgovarate o ‘Severnom toku’, zašto možete da razgovarate sa Kinom o njihovim fabrikama i firmama? Zašto biste bili vi jedini koji imaju to pravo?", upitao je Vučić.

O povlačenju Merkelove iz politike

Vučić je tokom intervjua izrazio želju da kaže nešto o kancelarki Merkel, pošto krajem nedelje odlazi iz politike.

"Iskreno, mislim sve najbolje o njoj i želim to i sada da kažem. Ona nas je 2015.godine spasila, osigurala mir ovde. Nismo uvek istog stava, na primer, oko Kosova. Ali, ona ima uvek vremena da nas sasluša i dovoljno poštovanja prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

Upitan ko će voditi Evropu posle Merkelove, Vučić je rekao da će, kada je reč o državama, to činiti Nemačka i Francuska, a po pitanju ličnosti, ne zna, kaže, da li će to biti Armin Lašet ili Markus Seder.

"Međutim, Seder i Lašet ne treba da budu uvređeni – ja bih uvek birao Angelu Merkel. Ona nije jednostavna osoba, ali je stvarno veoma volim", zaključio je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар