Vučić obilazi radove na Balkanskom toku: Ovo je velika stvar za Srbiju

Aleksandar je Vučić tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima rekao da je zadovoljan sam i da je to velika stvar za Srbiju.

"Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrukturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih", istakao je predsednik Srbije.

Naveo je da trenutno u Srbiji ima više od 80.000 gradilišta, kao i da samo na gradilištu Moravskog koridora ima oko 2.500 radnika dnevno.

Vučić je primetio da je državni put od Velike Plane do Žabara dosta loš i naložio da se uradi tih devet kilometara.

Kompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i Srednje Evrope.

Obilasku radova prisustvuju generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, direktor Gastransa Igor Jolkin i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bajatović je rekao se ta stanica radi po najsavremenijem standardu za zaštitu od požara i da je procenat izgradnje sada 87,4 odsto.

Naveo je da je plan da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija.

Vučić je pitao Bajatovića za gasifikaciju Valjeva, koji je rekao da se radi na izradi plana, projektovanju i da počinje eksproprijacija zemljišta.

Kada je reč o gasifikaciji na potezu od Leskovca do Vranja, Bajatović je rekao da su pripreme u toku i da bi trebalo od oktobra da počnu da rade taj deo.

Vučić je zatražio od Bajatovića da se razvede gas i za Surčin, Belu Crkvu i Kovačicu.

Direktor "Srbijagasa" je istakao da je na gradilištu kompresorske stanice "Velika Plana" angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Vucicć je zahvalio radnicima iz Srbije i Rusije i poželeo im sve najbolje, kao i da završe taj projekat koji će biti na dobrobit Srbije.

"Prve količine gasa bi trebalo da poteku 1. oktobra"

Početkom meseca, "Srbijagas" i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitava trasa Balkanskog toka.

Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do Srednje Evrope poteku 1. oktobra.

Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.

Predsednik Vučić je ranije ocenio da je taj gasovod od ključne važnosti za razvoj Srbije, jer obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje i nove investicije.

Dodao je kako će Balkanski tok znatno smanjiti troškove dopremanja gasa koji smo preko Ukrajine i Mađarske plaćali 48 dolara po kubnom metru, dok će nas ubuduće koštati 12 do 14 dolara.

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice.

Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU.

Investitor projekta je "Gastrans", zajedničko preduzeća "Gasproma" i "Srbijagasa".

Kompresorsku stanicu "Velika Plana" gradi firma IDC.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар