Vučić o usvajanju rezolucije o Srebrenici u Crnoj Gori: Daleko im lepa kuća

Vučić je, u izjavi medijima nakon proslave Dana MUP-a, kazao da u poslednjih godinu i po dana svakoga dana sluša optužbe kako se Srbija nekome meša u unutrašnje odnose.

"Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni mešaju u nečije tuđe odnose? Ko smo mi da danas arbitriramo između Turske i Jermenije, ili Nemaca i kog god hoćete napadnutog naroda u Drugom svetskom radu", upitao je predsednik.

Vučić je kazao da je skupština Crne Gore sve što je uradila – uradila protiv vitalnog interesa srpskog naroda.

"Reagovali smo mirno, nijednu uvredljivu reč nismo upitili. Nikoga od nisam pomenuo niti me zanimju. Daleko im lepa kuća, neka rade svoj posao kako god hoće. Mene zanima da našem narodu, a ja sam predsednik Srbije u kojoj ipak živi najveći broj Srba, posebno onom u regionu kažem da podigne glavu", istakao je predsednik.

Kazao je da je neko imao nameru da ih žigoše, sve govoreći da to ne želi da uradi, da je u pojedincima, iako nisu naveli njihova imena.

"Namerno ste želeli da stigmu ostavite celom narodu", naglasio je predsednik.

Vučić je kazao da zna druge stvari zbog kojih im smeta.

"Kada sam postao predsednik vlade Srbije odnos u apsolutnim brojevima BDP-a bio je 7,5 prema 1, danas je više od 13:1, na kraju godine biće 14:1. Razumem svu nervozu kod bivših, sadašnjih vlastodržaca, jer rezultati su ti koji govore sve", nagalsio je predsednik.

Vučić je rekao da im želi da se što pre vrate na put bolje ekonomije, a da je Srbija spremna da razgovara i pomogne.

"Samo nemojte da pričate mnogo o prijateljstvu i bratstvu, samo vas to molim. Sve smo razumeli, vi ste uradili svoj posao. Ne pada nam napamet niti nam bilo šta treba od vas, koji ste na takav način, da niko ništa nije tražio, sem poneko u nekoj ambasadi, da uradite Srbiji, a da o tome nikoga ni ne obavestite, ne pokušate da kažete da je reč o pojedincima, pa bi rekli gde su oni u opštem aktu", objasnio je predsednik.

Vučić je poručio da treba da nastave svoj posao, a što se Srbije tiče ona će nastaviti svoj, da brani svoj narod, da još snažnije pomaže naše kulturne institucije u Crnoj Gori, da podstiče Srbe da čuvaju svoj srpski jezik i ćirilično pismo.

"Nikoga da ugrožavamo nećemo, ali neću da dozvolim onima koji svakoga dana ugrožavaju Srbiju da to čine. Sit sam tih besmislenih izvinjenja i pravdanja koje su predstavnici srpske države činili svaki put kao tobož dobre volje, prema onima koji nisu imali tu dobru volju. Napadajte Sbriju, mešajte se u naše unutrašnje stvari, sve činite, mi ćemo da ćutimo i radimo. A na kraju verujem da će biti onih koji žele suštinsko bliske odnose i sa tim ljudima ćemo raditi više", poručio je Vučić.

Ukazao je da u Srbiji postoje ljudi koji žele da se dodvore ambasadorima, ali oni, kaže, dosežu samo do nivoa drugog sekretara, te dodao da postoje i Crnogorci po nacionalnosti koji iz razumljivih razloga se pridružuju optužbama na račun srpskog naroda poput Borovića i drugih.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike