Vučić o sastanku u Beloj kući: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle najave skorašnjeg sastanka lidera Srbije i Kosova u Beloj kući da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

Lideri Srbije i Kosova sastaće se 2. septembra u Beloj kući da pregovaraju, saopštio je ranije danas specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

„Zašto je Grenel upotrebio termin ‘pregovori’, to je pitanje za njega. Sami Amerikanci kažu da podržavaju pregovore preko Evropske unije. Suviše smo mali, a i nemamo interese da se u to mešamo“, kazao je Vučić za TV Pink.

Rekao je da će tema sastanka biti ekonomija, a da su to dobre i važne teme za Srbiju.

„To je potvrdio čak i (premijer Kosova) Avdulah Hoti i on će da kaže da je to sastanak dve nezavisne države, a tako je i to iz ugla Sjedinjenih Američkih Država“, dodao je Vučić

U Beloj kući u Vašingtonu je 27. juna trebalo da se sastanu predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz posredstvo Grenela.

Tači je odlazak u Vašington otkazao posle objavljivanja predloga optužnice protiv njega. Hoti je tada potvrdio da će ga zameniti, ali je zatim promenio odluku.

Vučič je rekao da neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu i naveo da je to kazao i Hotiju.

Naveo je da Srbija jeste u teškoj situaciji i da ne treba sumnjati da će Albanci na terenu preduzeti akcije protiv Srba.

Kako je naveo, oni su doveli velike mašine i ušli su u zaštićenu zonu da bi kopali put prema Albaniji i nije ih briga za manastir Dečane, nije ih briga za sudove koji su doneli odluku, niti za bilo šta…

Vučič je rekao i da je u interesu Srba i Albanaca ekonomsko otvaranje i slobodan protok, robe, kapitala i usluga i time lakša trgovina, lakši protok ljudi i železničke i avio linije.

Ne kupujemo oružje da bismo ratovali, nego da bismo sačuvali mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija mnogo modernije i ozbiljnije naoružana nego pre i naveo da se oružje ne kupuje da bi se bilo ko napadao ili da bi ratovalo, nego da bi se sačuvao mir i spokojstvo građana.

Vučić je gostujući u jutarnjem programu Pink televizije kazao da je to rezultat ubrzanog rasta i pametne politike koju su izabrali građani i najavio da će Srbija „tek biti naoružana.“

Upitan da komentariše to što su i Albanci nabavili bespilotne letelice kao Amerikanci, rekao je da one nisu slične onima koje ima Srbija jer su njihove izviđačke, a ovdašnje borbeno – izviđačke.

Naveo je da je Albanija tek poručila te letelice koje treba da im se isporuče do kraja 2022. godine.

On je rekao da i da Albanci imaju visoku regrutnu moć i ogroman broj mladih ljudi, skoro čitavu generaciju više od nas zato što su mnogo mlađi i naveo da to jesu problemi Srbije i da se radi na njihovom rešenju.

„Za nekih 17 godina je razlika u prosečnoj starosti“, ukazao je Vučić.

Tepić radi za tajkune i ruši Telekom, Đilas iz te kompanije uzeo 29,7 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da potpredsednica Stranke slobode i pravde (ŠP) Marinika Tepić „ruši“ državnu kompaniju Telekom Srbija „koji pripada građanima“ sa tezom „da je to kasa jedne političke partije“.

Tepić je izjavila u četvrtak da Telekom Srbija usmerava veliku količinu novca kako bi omogućila vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da uspostavi monopol nad telekomunikacijama u Srbiji i tako održi svoj rejting, a da ju je direktor za ljudske resurse u toj kompaniji napao u ponedeljak zbog toga što je dirnula u „najveću SNS kasu u zemlji“.

„Telekom je akcionarsko društvo u kojem Srbija ima većinski udeo i kapital. Postavlja se pitanje, šta je posao političara u jednoj zemlji, da li je da razaraju državni kapital, ono što pripada građanima Srbije ili da ga pomažu“, kazao je Vučić tokom gostovanja na TV Pink.

On je ocenio da političari „koji rade za tajkune“ rade na rušenju Telekoma i izneo tvrdnje da je predsednik ŠP Dragan Đilas od 2004. do 2012. godine od te državne kompanije uzeo 29,7 miliona evra na ime svoje dve firme.

„(Uzeli su novac) od tog Telekoma koga su svi čerupali i razarali, da ne postoji na tržištu, da ga razvali njihova tajkunska grupacija. Da razvale Telekom kada ništa nije imao, gde ništa niste mogli da pronađete na Telekomovim kanalima“, kazao je Vučić.

Rekao je da opozicija danas „ruši“ Telekom zbog toga što nisu uspeli da kupe dve televizije sa nacionalnom pokrivenošću – TV Prvu i B92, sa ciljem da „na silu preuzmu političku vlast“.

Naveo je da Telekom Srbija nastoji da se proširi na kosovsko tržište, da je pokušao da uđe na tržište Albanije, kao i da je prva kompanija u Crnoj Gori, a druga u Bosni i Hercegovini.

(Novi magazin)

Napišite komentar