Vučić o energetskoj krizi: Svi smo u velikom problemu

Aleksandar Vučić je, upitan na otvaranju sajma naoružanja "Partner 2021" ima li izlaza iz energetske krize, pošto se na svetskim berzama beleži novi skok cene nafte, rekao da sudeći po trenutnoj situaciji kriza ne može da se smiri.

Ukazao je da "Brent" nafta sada košta 84,3 dolara, kao i da je jutros na berzi cena gasa dostigla 984 dolara, te da je skočila cena električne energije.

"Koliko god svi počeli da uključuju nukelarke, vraćaju ugalj, "svi smo u velikom smo problemu", istakao je Vučić .

Najavio je, s tim u vezi, da će narednih dana biti dogovorena mapa puta, kako kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih poteza.

"Neće biti lako, ne vidim izlaz iz ovoga, posebno zbog nekih koji ne žele da priznaju greške. Nastavićemo da investiramo u obnovljive izvore energije, ali i veoma snažnu eksploataciju fosilnih, da bismo imali struju", podvukao je predsednik.

Rekao je da će se pronalaziti i novi načini, te preneo da razgovara sa više zemalja o pojedinim barterima.

"Nije jednostavno u savremenom svetu, jer se to retko radi, ali ako bude trebalo radićemo", naglasio je Vučić.

"Nismo iskoristili Samit za propagandu, već za promociju vrednosti"

Kada je reč o Samitu Pokreta nesvrstanih, predsednik je istakao da Srbija nije iskoristila skup ni za kakvu propagandu, već samo za promovisanje Srbije i Beograda, ali i trajnih vrednosti kao što su mir, teritorijalni integritet, suverenitet.

Vučić je, upitan za izjavu predsednice privremenih vlasti u Prištini Vjose Osmani koja je poslala poruku državama Pokreta nesvrstanih da ne nasedaju na navodnu propagandu Srbije, rekao da nije video tu izjavu.

"Oni misle da je politika u tome što će svaki dan da napadnu Srbiju i negiraju sve što radi. To me mnogo me podsećaju na nekoga, ali neću da kažem na koga. Misle da se problemi rešavaju i da ste politički posao završili ukoliko date što agresivniju izjavu, a da ne radite ništa. Dovoljno tri puta da tvitnete i rešili ste probleme. Hvala ako misli da tako ide. Mi nikoga ne varamo, ne obmanjujemo, a ako to neko radi to su oni, iako oni nisu važni, već oni koji ih podržavaju", objasnio je predsednik.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар