Vučić: Nismo učestvovali u testiranju vakcina, uspeh Srbije u nabavci vezan za uspehe u ekonomiji

Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima Atlantskog saveta, kazao da ne veruje da je ono što je uradio tim na koji je ponosan, a čiji je on deo, nešto ogromno istorijsko, iako je Srbija svojim naporima dobila više vakcina od ostalih.

Rekao je da je Srbija kupila i dobila sve vakcine nakon što su prošle sve faze testiranja, podsetivši da je prvi aranžman postignut sa "Fajzerom".

"Oni su tačni u isporuci kao švajcarski sat. Uvek isporučuju kao što smo se dogovorili i zadovoljan sam time", objasnio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija dobila i velike isporuke vakcina iz Kine, "Astra-Zeneka", kao i "sputnjik" iz Rusije.

Nedavno, ukazao je, postignut je dogovor i sa "Modernom" o njihovoj vakcini protiv korone, koje će u Srbiju stići krajem oktobra. 

Naglasio je da se u nabavci vakcina Srbija nije ponašala geopolitički, već samo imajući u vidu spasavanje ljudskih života, te ga, dodaje, ne interesuju kritike s tim u vezi.

Uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji 

Istakao je da ne oseća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susede. S tim u vezi je podsetio da ne odgovara na uvrede iz drugih delova regiona. Vučić je istakao da je uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji. Podsetio je da je Srbija po rastu druga u Evropi, i da MMF prognozira Srbiji rast od pet odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između šest i 6,5 odsto rasta BDP-a.

Takođe, uspeh vakcinacije se oslanja, kaže, i na brzo sprovođenje digitalizacije, dodajući da je posebno ponosan na naše programere koji su odradili odličan posao.

Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinele su i direktne strane investicije, a podsetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu.

To, dodaje, je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje. Ukazao je da je javni dug na nivou koji je manji od 60 odsto, u čemu je za 80 odsto članica EU bolja.

"Ti dobri rezultati su postignuti reformama pokrenutim 2014.i 2015.", objasnio je Vučić dodajući da je ponosan i što je Srbija mogla da pomogne i regionu.

"Počeli smo da postižemo rezultate po brojnim pitanjima iz oblasti vladavine prava"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas očekivanje da će EU u pristupnim pregovorima otvoriti klaster sa Srbijom u junu.

Vučić je, u razgovoru sa Atlantskim savetom, upitan za kritike na račun Srbije iz EU i sa drugih mesta u vezi sa vladavinom prava, slobode medija, ljudskih prava, kazao da, ako se od njega očekuje da kaže da se radi o propagandi protiv naše zemlje, to neće reći, jer je svestan da nismo savršeni.

"Počeli smo da postižemo rezultate po brojnim pitanjima iz oblasti vladavine prava. Mislim da dobro napredujemo i u borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Vučić.

Navodi, međutim, da uvek postoji i malo politike, jer neke velike organizacije ne zaboravljaju da Srbija ne kritikuje Rusiju i Kinu, pa nađu način da nas kritikuju.

"Naravno da postoje problemi sa kojima moramo da se suočimo. Moramo da investiramo ogromne napore u savladavanju svih tih problema. Spremni smo da saslušamo sve kritike i da čujemo sve što su neki dobri ljudi rekli da treba da promenimo", rekao je on.

Vučić je ukazao da postoji lista pitanja sa kojima treba da se suoči Srbija i to ne zato što moli nekog da otvori pregovaračke klastere, već to čini jer je korisno za nas, našu demokratiju i imidž.

"Ako smo sposobni da postižemo rezultate u ekonomiji i vakcinaciji, nemam sumnje da smo sposobni da poboljšamo i stanje ljudskih prava, demokratije", zaključio je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар