Vučić: Ne umeju da kažu ko će još u EU, mi nastavljamo reforme

Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore, istakao je Aleksandar Vučić u izjavi novinarima.

"Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 na 1,1 odsto", rekao je Vučić.

Predsednik je najavio za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.

Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

"Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom", naglasio je Vučić.

Predstavnici EU, kaže, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.

"Kada pričaju o reformama i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja", dodao je Vučić.

"Nastavljamo reforme zbog naših građana"

Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.

"Nisam krio pred svima da ćemo da sarađujemo sa svima i da tako podižemo našu ekonomiju", rekao je Vučić i dodao da je imao odlične razgvore sa čelnikom EBRD i da očekuje da postanemo sedište za četvrtu industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma.

"Mislim da ćemo imati mnogo dobrih i važnih stvari da uradimo za naše građane", objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

"Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje", dodao je Vučić.

Preneo je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani.

"Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim priajteljima", poručio je Vučić.

"Pred Skupštinom da potvrdimo politiku zemlje"

Vučić je u Ženevi izjavio da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti i da je potvrdimo i o evropskom putu i da i to potvrdimo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.

"Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi.

"I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike