Vučić na večeri sa šeikom Bin Zajedom o saradnji, investicijama i geopolitičkoj situaciji

Aleksandru Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a kako RTS saznaje, dvojica lidera su razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj fransuckog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenu na međunarodnom planu, javlja izveštač RTS-a.

Kako saznajemo, bilo je reči i o novim investicijam.

O svemu tome biće reči i tokom sutrašnjeg dela dana, kada će Vučić imati i zvanične razgovore sa šeikom Muhamedom bin Zajednom, koga inače mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Planirano je plenarni sastanak dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma. Najvažniji je sporazum o strateškom partnerstvu vlada dve zemlje, kao i drugi ugovori o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajberbezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama. Govoriće se i o vojnoj saradnji – imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu.

Vučiću je ovo prva zvanična poseta Abu Dabiju u novom mandatu, gde boravi na poziv šeika Muhameda bin Zajeda, koji je nakon smrti polubrata šeika Kalife, u maju došao na čelo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treći predsednik te bogate zalivske države od 10 miliona stanovnika.4

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike